Hopp til innhold

6600 studenter i kø for studentbolig i Oslo

Studentforeningen i hovedstaden råder nye studenter til å leie privat, mens det i enkelte andre byer er flust med student-boliger.

Lillo studenthjem

NYTT STUDENTHUS: Lillo studenthus ble ferdig før sommeren, og ligger i Nydalen kun noen hundre meter fra BI Nydalen. Her skal 200 studenter bo, i ett- og toroms leiligheter.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Jeg ble veldig glad og veldig lettet når jeg fikk vite at jeg får bo her. Da slipper jeg å stresse med det i siste liten i august, sier Sigrid Teige (21) fra Kristiansund. Hun er ny student i Oslo, og flyttet inn en splitter ny studenthybel for bare to uker siden.

Hun forteller at mange av hennes venner fortsatt venter i kø for et sted å bo til høsten.

– Det er veldig konkurranse, sier Teige, som begynner på maske og hårdesign-linjen på Westerdahls.

I sin 18 kvadratmeter lille leilighet har hun plass til en seng, en liten sofa og en pult der symaskinen skal stå. Men selv om det ikke er store plassen, har hun vært heldig.

Sigrid

STUDENTLIV: – Jeg har fått litt mat i skapet. Det blir sikkert en del havregrøt, sier Sigrid, som synes det er litt nytt og uvant å lage all maten selv, uten mor og far.

Foto: Martin Holvik / NRK

– Stort underskudd på boliger

Trond Bakke, direktør i SiO bolig

Boligdirektør i SiO, Trond Bakke sier det er et stort underskudd på studentboliger.

Foto: SiO

Hele 6599 studenter står nemlig i boligkø hos Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). De må sannsynligvis finne seg en bolig på en annen måte.

Av de 10824 boenhetene som SiO har, var rundt 3000 ledige for nye studenter i år.

– Det er helt klart at vi har et stort underskudd på boliger. Vi har et ambisiøst utbyggingsprogram med mange planer, men det tar litt tid med finansiering og godkjenning, før vi kan begynne å bygge slik at studenter får tak over hodet, sier boligdirektør i SiO, Trond Bakke.

Også studenter som skal begynne på Universitetet i Ås kan ha problemer med å finne seg bolig. Av 1450 boenheter hos Studentsamskipnaden i Ås ble 450 avsatt til nye studenter i år. De er allerede utleid, samtidig som rundt 200 studenter står i kø, opplyser boligdirektør, Pål Magnus Løken.

Stor variasjon i landet

I de andre store studentbyen er det store variasjoner på tilgangen av studentboliger. På Sørlandet varsler studentorganisasjonen i Agder at det er flust med studentboliger, mens det i Tromsø er 1000 studenter som står i kø.

Norsk studentorganisasjons (NSO) studentboligundersøkelse viser at Trondheim derimot har en dekningsgrad på studentboliger på 13, 48 %. Det vil si at mens det i fjor var 40759 studenter i Trondheim har de kun rundt 5400 studentboliger å leie ut. NSO har et mål om at 20 % av studentene i Norge skal kunne bo i en studentbolig.

Bergen har en dekningsgrad på kun 12,34 %.

I Stavanger oppgir Studentsamskipnaden at de i vår har hatt over 100 ledige studentboliger, noe som er svært uvanlig. Det skyldes at det er blitt like billig å leie privat i Stavanger.

– Vi syns det er veldig kjekt at det er lettere for studenter å finne en rimelig og god bolig når de skal studere i Stavanger. At vi har ledige boliger i perioder er en bagatell i forhold til at studentene nå får et godt boligtilbud, sier Øyvind Lorentzen, daglig leder for SiS bolig.

Må leie privat

Boligdirektør i SiO, Trond Bakke, sier situasjonen i Oslo er vanskeligere enn tidligere år, og råder studentene til å følge godt med på det private markedet.

– I tillegg bør de holde kontakten med oss. Folk endrer planer raskt, så det kan fortsatt bli ledige boliger. Kanskje de kan bo hos venner og familier for en periode, for vi vet at det roer seg litt utover høsten.

For Sigrid Teige løste det seg allerede i juni. Ikke bare fikk hun et sted å bo, hun fikk også bo i Studentsamskipnaden splitter nye boligblokk.

Lillo studenthjem åpnet for studentene 11. juli i år. Blokka har 208 enheter, og ligger sentralt til i Nydalen i Oslo, bare noen hundre meter fra BI Nydalen.

– Her er det veldig greit, med T-bane, buss og trikk i nærheten, så jeg kommer meg dit jeg vil, sier studenten.

Studenthybel i Sandakerveien 99

Sigrid Teige betaler 5200 kroner for en 18 kvadratmeter stor leilighet med eget bad. – Jeg kan hoppe fra sofaen til kjøkkenet, og til pulten. Men jeg trenger ikke noe større, sier Sigrid.

Foto: Martin Holvik / NRK