Hopp til innhold

65 evakuert etter jordras

Mer enn 60 personer skal være evakuert fra Refneveien, siden Norges Geotekniske Institutt mener det er risiko for flere utglidninger.

Jordras Halden

Deler av tomta har rast ut få meter fra husveggen og folk er evakuert fra boligblokka i Refneveien i Halden.

Foto: David Thowsen / Østfoldnytt

– Det ser ikke bra ut, sier Haldens ordfører Thor Edquist, og bekrefter at det har gått et ras. Han er på stedet nå, sammen med mannskaper fra politiet.

– Selve raset er ikke så stort, men det har gått helt inntil hjørnet langs en blokk som ligger helt ut til fjorden. Det bor 65 personer i blokka, som alle blir evakuert, sier Edquist.

Thor Edquist

– Det ser ikke bra ut, sa ordfører Thor Edquist etter han så utglidningene.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

De evakuerte beboerne blir flyttet til et hotell i natt. I tillegg vil kommunen sørge for at beboerne får informasjonen de trenger.

– Det er klart det er dramatisk for dem, for de vet jo ikke hvor lenge de blir borte. Vi har fått åpnet kultursalen, slik at vi får et samlingspunkt i kveld der folk kan få informasjon.

Bakken har sunket

Jordras Halden evakuering

Politiet er ved rasområdet tirsdag kveld. Det skal ikke være snakk om personskader i forbindelse med raset. 65 beboere er evakuert til kultursalen i Halden sentrum, og skal tas hånd om der.

Foto: David Thowsen / ØStfoldnytt

Ifølge ordføreren skrår bakken veldig bratt ned mot en bekk som går ut i Iddefjorden. Det skal være mye leire i området.

– Bakken har sukket et par meter rundt hjørnet på en stor boligblokk. Vi er ikke sikre på hva som er under bygget, om det står på fjell eller ikke, sier Edquist.

Alarmsentral Øst opplyser at de fikk melding av politiet om raset klokken 1820, og avventer beskjed om de skal rykke ut.

– Det har vært en masseutglidning i løpet av de siste dagene, sier operasjonsleder Lars Stenrød i Østfoldpolitiet.

– Norges Geotekniske Institutt, har foretatt undersøkelser, og det er i samråd med dem at beslutningen om å evakuere ble tatt, sier Lars Stenrød.

– Hvis det skulle skli ut mer masse kan deler av blokka skli ut. Men det får vi nærmere svar på i morgen, sier ordfører Edquist.

Det gikk et ras i samme område også i desember 2011. Da ble tre boliger evakuert.

Kontrollert evakuering

– Dette går i rolige former, det er ikke snakk om personskader. Vi har kontroll foreløpig. De evakuerte blir tatt hånd om av kommunen, og innkvarteres på hotell.

Utglidningen har skjedd i nærheten av Østfoldbanens jernbanespor, men ifølge strekningsleder Terje Andersen i NSB, så er det så langt ingen grunn til å stanse togtrafikken.

Saken oppdateres fortløpende.

Jordras i Halden

Jordraset har skjedd i nærheten av Refneveien i Halden.

Foto: Kart