Hopp til innhold

6 års forvaring for Nittedal-lærer

Den overgrepstiltalte læreren fra Nittedal ble i dag dømt til 6 års forvaring med minstetid på tre år.

Dom Nittedal-overgrep
Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Aktor mener det er gjentakelsesfare, og at det er nødvendig med forvaring for å verne samfunnet, mens forsvareren mener 56-åringen er motivert for endring og bør slippe unna med to til fire år i fengsel.

Straffen tilsvarer det aktor ba om.

Han dømmes også til å betale oppreisning til ofrene på mellom 25.000 og 150.000. Dette er generelt litt lavere enn aktors påstand. Til sammen tilsvarer oppreisningssummen 360.000 kroner.

Han er også fradømt retten til å være lærer i fem år.

Tiltalte tok betenkningstid.

- Var forberedt

Gunhild Lærum

Gunhild Lærum

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

- Vi var forberedt på dette resultatet. Jeg er ikke overrasket over dette. Vi er godt fornøyd med erstatningsutmålingene. De ble satt ned til et nivå jeg mener er riktig i forhold til rettspraksis, sier mannens forsvarer, Gunhild Lærum.

- Han har tatt betenkningstid på ankespørsmålet, hvorfor det?

- Vi må sette oss ned og se om vi mener det er grunnlag for å anke, sier Lærum.

Bistandsadvokat Maria Engøy Duna er fornøyd med utfallet.

- Det sier en del om de signaler retten gir om hvilken betydning de tillegger denne krenkelsen. Min klient blir trodd, og man legger stor vekt på å så godt det lar seg gjøre reparere skaden man har latt skje ved at en slik mann har kunnet virke i skoleverket i så mange år, sier Engøy Duna.

Les: - Bør dømmes til seks års forvaring

Ønsket forvaring

Bjørn Philipson

Bjørn Philipson

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

- Det har vært viktig å få han dømt til forvaring fordi en vanlig fengselsstraff ikke er tilstrekkelig med hensyn til de problemene og den diagnosen som tross alt domfelte har, sier politiadvokat Bjørn Philipson.

- Denne saken er unik. Aldri før har en lærer vært tiltalt for så alvorlige overgrep, sa aktor Bjørn Aspelund mens saken pågikk.

Aktor mener det er fare for at den 56 år gamle læreren kan foreta nye overgrep, og at det er nødvendig med forvaring for å verne samfunnet.

Den tiltalte har innrømmet overgrep mot totalt 15 gutter fra 1980-tallet og frem til han ble pågrepet. Overgrepene skal blant annet ha funnet sted i Nittedal, Hadeland, Finnmark og Sør-Trøndelag. Ni av sakene er foreldet.

Aspelund anbefalte en minstetid på tre år fordi mannen har samarbeidet med politiet.

Les: Pedofilitiltalt lærer ønsker seg strafferabatt

Se video: Pedofil lærer kan få kraftig redusert straff

- Unik sak

Hagen skole i Nittedal
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Dette er en svært alvorlig sak. Den er unik, siden det er en lærer som er involvert. Han har misbrukt sin stilling grovt. Aldri har en lærer vært tiltalt for så alvorlige overgrep over så lang tid, sier aktor Bjørn Aspelund.

Aktor la også ned påstand om at læreren, som er diagnostisert pedofil, skal miste retten til å være lærer for mindreårige barn.

- Vi kan håpe at behandling vil kurerer ham, men samfunnet har behov for å forsikre seg om at han ikke lenger er en fare før han slippes fri.

Les:

- Vært pedofil siden jeg var ung

- Et sår som aldri gror

Se video: Nittedalslærer innrømmet overgrep mot 6 gutter