– «Jokke» ville ikke ha feiret på denne måten

Den 8. september ville rockeren Joachim «Jokke» Nilsen fylt 50 år. Mandag ble han minnet av tidligere bandkolleger, musikere og fans da utstillingen av hans musikkarriere åpnet.

Jubileumsutstilling i forbindelse med at Joachim «Jokke» Nielsen hadde fylt 50 år.

50-ÅRSJUBILEUM: Musikere, venner, tilhengere og tidligere bandmedlemmer var tilstede da utstillingen «Hvis jeg var deg. Joachim Nielsen 50 år» åpnet.

– Alle vil vel ha en 50-årsfeiring, men jeg tror kanskje det ikke hadde skjedd på denne måten hvis han hadde levd, sier May-Irene Aasen om sin tidligere bandkollega og kjæreste, Joachim «Jokke »Nielsen.

Nielsen var frontfiguren i Jokke & Valentinerne. Bandet skapte norsk rockehistorie da de inntok scener fra 1982 til 1994.

Jokke døde i 2000, og nå blir han hedret med en egen utstilling på Nasjonalbiblioteket og en ny plateboks, med blant annet sanger som aldri før har sett dagens lys.

Flere nye låter

Joachim Nielsen, Jokke & Valentinerne

Joachim «Jokke» Nielsen, tatt av trommeslager og tidligere kjæreste, May-Irene Aasen.

Foto: May-Irene Aasen

«Jokkes» tidligere bandmedlemmer står for mye av innholdet i både utstillingen og samleboksen, som heter «Stopp! (siste skive fra grava)». Men deres trofaste tilhengere står for de største bidragene.

Trommeslager May-Irene Aasen og bassistene Håkon Torgersen og Petter Pogo har hørt gjennom 700 låter før de plukket ut 41 låter til boksen.

– All responsen har vært veldig massiv. Plateboksen er folkefinansiert, så uten publikum hadde vi ikke kunne laget dette jubileet, sier Aasen.

De har jobbet med det i fem år.

– Da jeg begynte å høre gjennom opptak fra konserter så tenkte jeg: Faen, vi var ganske gode. Det har vært mye jobb med plateboksen, men jeg er overveldet over responsen, sier Petter Pogo, som var bassist i Jokke & Valentinerne fra 1990.

– Sterkere enn noen gang

Mandag mimret de tre bandmedlemmene for en fullsatt sal på Nasjonalbiblioteket. Gamle sanger ble spilt, blant annet sangen «Diskotek» som Nielsen spilte inn da han var 13 år.

– Jeg har hatt en jukeboks i hodet med alle disse sangene i over et år. Det er hyggelig å høre de i dag, sier Aasen.

Ingen av musikerne hadde trodd at låtene deres skulle spilles og være like populære i dag.

– Det kunne vi aldri forestiller oss, og det prøvde vi ikke på heller. Vi levde i øyeblikket, sier Aasen.

– Jeg tror tekstene til Joachim står sterke enn de noen gang har gjort. Det er ingen som slutter å føle på det han synger om, og det kommer nye 18-åringer hvert eneste år, legger Pogo til.

Jubileumskonsert

Lyd- og filmopptak, konsertplakater, skisser til tekster, tegneserier, plateomslag og Aasens private fotografier utgjør utstillingen «Hvis jeg var deg. Joachim Nielsen 50 år», som vises frem til 11. oktober.

Minnene er mange, og det er vanskelig for bandkollegene til Jokke å velge ett.

For trommeslager Aasen og bassist Torgersen er det musikalse minner, men for Pogo var det personlig.

– Jeg kommer aldri til å glemme den gode, men illeluktende klemmen til Joachim. Den luktet fyll og 100.000 sigaretter, men var veldig god, sier han.

Mandag kveld skal gamle Jokke Valentinerne fortsette mimringen med en utsolgt konsert på Rockefeller i Oslo.

– Det bli veldig gøy. Vi har det fortsatt, smiler Aasen.

Utstilling Joachim «Jokke »Nielsen

TURNÉLIVET: Private bilder av May-Irene Aasen er den del av utstillingen på Nasjonalbiblioteket.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK