Skal ha sin første sommerferie på 48 år

Liv Vaksdal har drevet Halne fjellstue på Hardangervidda i 48 år, uten selv å ha hatt sommerferie. Nå blir det endring på det.

48 år uten sommerferie

Liv Vaksdal og Anders Vaksdal har drevet Halne fjellstue i snart 50 år. Nå er det slutt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det er alt til sin tid, sier Liv Vaksdal. Hun representerer ett av åtte vertskap på ulike turisthytter i Hol kommune som nå gir seg. Turistsjefen i Hol, Pål Knutsson Medhus, mener det er en tilfeldighet at rundt halvparten av kommunens turistbedrifter skifter vertskap nesten samtidig.

Kommer tilbake

– En dag må du finne ut at nye krefter kanskje kan gjøre en bedre jobb. Alderen kommer også, sier Liv Vaksdal.

Halne fjellstue

Nye krefter får muligheten til å drive Halne fjellstue.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Hun forsikrer at hun skal gjøre masse når hun nå blir pensjonist og hun lover at hun fortsatt kommer til å være mye på Vidda.

– Det første jeg skal er å ta en liten sommerferie, for det har jeg aldri hatt på 48 år.

Krever mye energi

Roar Ekeberg fra Drammen har sammen med kona Jenny drevet Storestølen fjellstue ved Strandavatnet i Hol kommune i 15 år.

Storestølen fjellstue

Storestølen Fjellstue er allerede solgt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi føler at vår tid er brukt opp. Vi begynner å få noen år på baken, og det å drive fjellstue i dag krever mye energi, i perioder i hvert fall. Vi ønsker at nye krefter skal overta og utvikle fjellstua, sier Roar.

– På et lag vil det alltid være sånn at det er folk som slutter, også i reiselivsnæringen. Nå har vi en fantastisk mulighet for det er flere av de gromme reiselivsstedene som er til salgs. Jeg tror at nytt vertskap er en fordel, sier turistsjef Pål Knutsson Medhus.

Glad i folk og fjell

Liv Vaksdal er glad i folk og i fjellet. Det er hovedgrunnen til at hun har holdt ut i 48 år uten sommerferie.

– Det er klart det ellers hadde jeg aldri vært her. Men det er ikke fjellet jeg har sett mest av. Det er nok veggene her inne på fjellstua.

– Du skal vel reise hele verden rundt du nå?

– Ja det skulle jeg absolutt gjort, og det har jeg også sagt jeg skal, men da må jeg vel skynde meg nå, smiler hun.

Nye muligheter

Turistsjefen ser på skiftet ved de åtte fjellstuene som en fantastisk mulighet til å ønske velkommen til en ny generasjon reiselivsvertskap i en av landets mest populære reiselivskommuner.

Myrland og Ingers kro

Myrland med Ingers kro er til salgs.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Er det litt påfallende at åtte bedrifter skifter vertskap samtidig?

– Jeg tror det bare er tilfeldigheter. Det er gledelig at en nå får en gylden mulighet til å få disse bedriftene med inn i ei ny tid, med nye tanker og innspill.

Disse turiststedene er til salgs, solgt eller skifter vertskap: Myrland med Ingers kro, Halne Fjellstove, Raggsteindalen Fjellstue, Storestølen Fjellstue, Jons kro, Fagerheim Fjellstue, Iungsdalen Turisthytte og Geiteryggen turisthytte.