Hopp til innhold

4000 tonn søppel klar til henting

Søppeltømmerne i Oslo har lange arbeidsdager i vente.

Etter at partene i streiken kom til enighet onsdag morgen, kan søppelbergene som har samlet seg opp i Oslo endelig bli hentet.

– Allerede klokken 07.40 var vi i gang med avfallsinnhentingen. Vi starter i områdene innenfor ring 3, der er situasjonen mest prekær, sier fungerende kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten Elisabeth Marie Vollan.

Anbefalte å fryse ned søppel

Torsdag 31. mai ble stoppet innsamlingen av matavfall, plastemballasje og restavfall da maskinistene ved Energigjenvinningsetatens (EGE) anlegg gikk ut i streik.

Renovasjonsetaten rådet folk til å være flinke til å kildesortere, og eventuelt fryse ned søppel hvis avfallet hopet seg opp.

Mattilsynet rådet restauranter og butikker som håndterer mat, til å pakke avfallet sitt godt inn og ha mat og søppel på adskilte rom, slik at ikke maten ikke ble forurenset.

Kan bli nødt til å jobbe i helgen

Elisabeth Marie Vollan

Elisabeth Marie Vollan.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK
Full søppelkasse i Tøyengata på Grønland

Søppelkassene i Oslo er overfylte. Her fra Tøyengata 06. juni.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie/NRK

Renovasjonsarbeiderne kommer til å holde på hele dagen frem til klokken 22.00 med å hente avfallet. De neste dagene skal de fortsette med områdene utenfor ring 3.

– Det ligger nå ca. 4000 tonn avfall i Oslos beholdere, og vi vil holde på fra klokken 06.00 til 22.00 hver dag. Vi håper å ha tømt alt innen helgen, men vi kommer til å bruke lørdagen også dersom det er nødvendig, sier Vollan.

Avfallet som har ligget strødd i byen har skapt ugunstige tilstander, tror kommunikasjonssjefen.

– I hvert fall i forhold til rotter og bakterier, men det kan smittevernoverlegen si mer om.

Oslofolk får skryt

Hovedstadens innbyggere har vært fortvilet over situasjonen, forteller Vollan.

– Det har vært stor pågang hos kundeservice. Jeg skjønner jo det, det har ikke vært alternative steder å gjøre av søpla. Men vi har hatt et godt samarbeid med blant annet borettslag som har tatt unna overfylte søppelkasser.

– Vi takker kundene våre for tålmodigheten. Vi synes også at folk har vært flinke til å kildesortere, sier Vollan.