Hopp til innhold

Mange russ vil ikke ta vaksine

Bare 20 prosent av årets russekull i Oslo har vaksinert seg mot den dødelige sykdommen hjernehinnebetennelse. Russepresidenten mener vaksinen er for dyr.

Russ

DRÅPESMITTE: Meningokokkbaterier kan lett overføres gjennom dråpesmitte. Et generelt råd er å ikke drikke av andres flasker.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

– Vaksinen koster for mye penger. For mange er budsjettet allerede strukket for langt, og da er faktisk 700 kroner for mye, mener russepresidenten i Oslo og Akershus, Andreas Barreth.

Det er et velkjent faktum at russetid ofte er lik smittetid. Mye festing, lite søvn og store samlinger på små områder gir god grobunn for bakterier og smittespredning. Likevel er det bare en av fem som vaksinerer seg.

En av de farligste sykdommene er hjernehinnebetennelse (meningokokk). Sykdommen kan bli svært alvorlig på bare noen få timer, og en av ti dør.

Frykter bivirkninger

Russepresidenten for Oslo og Akershus, Andreas Barreth, mener det er flere grunner til at så få russ lar seg vaksinere.

Russens hovedstyre

FOR DYRT: Russens hovedstyre mener vaksinen er for dyr, og frykter mulige bivirkninger.

Foto: Privat

– Vi har fått høre at noen kan bli ganske syke av vaksinen. Skolen er jo veldig viktig for oss når vi går i avgangsklassen, og tanken på å være borte fra skolen i flere uker er skremmende.

Han har selv valgt å ikke ta vaksinen, men mener han forstår de mulige konsekvensene.

– Personlig har jeg veid risikoen for bivirkninger er tyngre en risikoen for hjernehinnebetennelse.

Vaksinen koster mellom 500 og 700 kroner, litt avhengig av hvor man tar den. Barreth mener dette også kan skremme russen bort.

Når mange bruker ti tusenvis av kroner på russefeiringen, mener Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, at dette er et dårlig argument.

– I den store sammenhengen er ikke de hundrelappene mye å betale for noe som kan redde livet ditt.

Vanskelig å kjenne igjen

Tore Steen

BEKYMRET: Smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen, håper flere i årets russekull velger å ta vaksinen

Foto: Grethe Kielland Jenssen (NRK)

Influensa, hodepine, forkjølelser og generell fyllesyke er dagligdags under russetiden. Dessverre er symptomene på hjernehinnebetennelse til forveksling lik disse. Dette gjør sykdommen vanskeligere å gjenkjenne.

– Det klassiske symptomet er utslett som ikke forsvinner når du trykker på det, og det ser man fort. Men i en del tilfeller opplever man ikke andre symptomer enn nedsatt allmenntilstand, litt feber, og kanskje litt påvirket bevissthet.

– Det får man uansett dersom man drikker, så det er det få som legger merke til, sier smittevernoverlege i Oslo Tore Steen.

De subtile symptomene øker faren for at sykdommen ikke oppdages i tide. Det raskere det oppdages, dess større er sjansene for vellykket behandling. I dette tilfellet har man ekstra dårlig tid.

– Sykdommen utvikler seg svært raskt. I løpet av bare noen få timer kan det bli svært alvorlig, sier Steen.

– Vaksinen redder liv

– Jeg skulle ønske langt flere tok vaksinen. Denne vaksinasjonen er svært effektiv på fire av de fem vanligste meningokokktypene, og det kan spare liv, sier Steen.

For tre år siden døde en 19 år gammel gutt av smittsom hjernehinnebetennelse etter et russetreff på Tryvann i Oslo. Året før det var det ni sykdomstilfeller knyttet opp mot russefeiringen.

Les også: Sarpsborg-russ døde

Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, stusser over at bare 1000 av årets 6000 avgangselever har valgt å ta vaksinen så langt.

– Vaksinasjonsprogrammet som startet opp for to år siden viser at vaksinen har en god effekt. Da er det litt rart at ikke flere velger å ta den.

russefest

DRÅPESMITTE: Meningokokkbakteriene smitter enkelt via dråpesmitte. Et forebyggende råd er å ikke drikke av andres flasker.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix