3,6 millioner til Haldenkanalen

Haldenkanalen har fått 3,6 millioner kroner i støtte fra Riksantikvaren. Pengene skal brukes i Tistedalen i Halden og på Skulerud i Aurskog Høland.

Haldenvassdraget

Haldenkanalen får støtte fra Riksantikvaren.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Haldenkanalen er ett av 15 steder for tekniske og industrielle anlegg i Norge som får fast støtte til drift og vedlikehold. Bevilgningen blir tatt godt imot.

– Det er stor glede og flagget til topps, sier daglig leder av Haldenvassdragets Kanalselskap, Steinar Fundingsrud.

To nye prosjekter

Tertitten

«Tertitten» hadde endestasjon på Skulerud.

Foto: Hilde Nilsson/NRK

Han forteller at foruten vedlikehold av kanalen, slusene og husene, skal årets bevilgning gå til to nye restaureringsprosjekter:

– Det er istandsetting av båtslippen i Vadet ved Tistedalen i Halden. I tillegg får vi ca. 1,9 millioner til reetablering av jernbanemiljøet på Skulerud i Aurskog Høland. Skulerud nord i kanalen var endestasjonen for den smalsporede jernbanen «Tertitten». Beløpet skal gå til å starte opp skinnelegging, forteller Fundingsrud.

Tar vare på industrihistorie

─ Gjennom denne støtteordningen blir utvalgte historiske tekniske og industrielle anlegg tatt vare på, slik at de er tilgjengelige for publikum. I år har vi særlig prioritert Rjukanbanen og Sjølingstad uldvarefabrik i Vest-Agder. Det er to ganske ulike anlegg, som på hver sin måte forteller viktig norsk industrihistorie, forteller riksantikvar Jørn Holme.