Hopp til innhold

– Jeg forholder meg profesjonelt under leterundene på fjorden

I alt 37 båter lette fremdeles etter de savnede ved Utøya mandag ettermiddag. – Jeg forsøker å ikke koble inn følelser, sier Thomas Aasland fra Flesberg Røde Kors Hjelpekorps.

Thomas Aasland.

Thomas Aasland er med på leteaksjonen i Tyrifjorden.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

37 båter, de fleste private, og over 20 hjelpekorps har siden den tragiske terroraksjonen på Utøya fredag ettermiddag lett etter de som fortsatt er savnet i Tyrifjorden.

– Det har vært en vanvittig innsats her ute, sier en av letemannskapene Thomas Aasland fra Flesberg Røde Kors Hjelpekorps i Numedal.

Han er utdannet dykker, men i de siste dagene har han ledet et letelag i vannet sammen med fem andre fra Røde Kors, i egen båt.

– Jeg forholder meg profesjonelt under leterundene på fjorden, og forsøker ikke å koble inn følelser, sier Aasland.

– Dårlig sikt

Thomas Aasland er skipper ombord en av letebåtene som fremdeles søker rundt i Tyrifjorden ved Utøya. For et innenlands rødekorslag er ikke søk i vannet den mest vanlige jobben de utfører.

– Vi driver ikke med dette til vanlig, stort sett har vi vakter på fjellet om vinteren, det er det vi driver med. Nå har vi skrapet sammen det vi har av mannskaper med båt. En del av oss har gode sjøkunnskaper, sier han.

– Stort område

Aasland forteller at letingen har vært vanskelig.

– Det er store områder å gå over og dårlig sikt i utløpet av elver. Ellers ser vi noen meter ned i vannet, men det er mørkt på bunnen i slike ferskvann, forklarer han.

For å se ned i vannet bruker de et minikamera med en 40 meter lang line og lys på. I tillegg bruker de vannkikkerter.

– På søndag lette vi til klokka ti på kvelden. Vi har ikke hatt noe funn, men vi gjør så godt vi kan, sier han.

På en pressekonferanse mandag nedjusterte politiet antallet døde etter skytingen på Utøya til 68. Tallene er foreløpig usikre, men fire-fem personer skal fortsatt være savnet.