Hopp til innhold

Rykteflom etter politidrap: – Alle spør om nødvendigheten av å bruke skarpt

Bilder fra da en 34-åring ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg, har blitt spredt i sosiale medier.

Krimteknikere i Sarpsborg

ETTERFORSKER: Politiets krimteknikere undersøker stedet der mannen ble skutt og drept på Valaskjold i Sarpsborg lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi har fått med oss at det på bakgrunn av bildene har oppstått rykter om at han skal blitt skutt mens han lå nede, sier etterforskningsleder Marit Oliver Storeng i Spesialenheten.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 34-åringen som ble skutt av politiet i Sarpsborg sist helg, ble truffet av tre skudd.

To av skuddene gikk gjennom mannens høyre og venstre legg, mens ett skudd gikk gjennom venstre overarm og videre inn i mannens bryst og hjertet.

Han døde kort tid etterpå.

Det er tidligere kjent at to polititjenestepersoner er avhørt som mistenkte etter skytingen. Politiet var bevæpnet med både pistol og maskinpistol av typen MP5.

– Ut fra mottatte forklaringer ble skuddene avfyrt i rask rekkefølge, sier Storeng.

Mann skutt og drept i Sarpsborg

Politiet avfyrte flere skudd mot 34-åringen under en pågripelse lørdag morgen. Både Kripos og Spesialenheten er involvert i etterforskningen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bilder spredt på sosiale medier

Bilder fra like etter skytingen er blitt spredt i sosiale medier. Der ligger den avdøde mannen på magen på fortauet mens to politifolk sitter ved siden av ham. En tredje politimann står ved siden av med et automatvåpen.

På fortauet ved siden av ligger en liten kniv.

Bildene har bidratt til spekulasjoner om politiet skjøt mens mannen lå på bakken. Flere spør også hvorfor politiet måtte skyte med skarpt dersom 34-åringen bare hadde denne kniven.

Marit Storeng, etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker.

Marit Oliver Storeng, etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker.

Foto: Rushda Syed / NRK

Spesialenheten går nå ut med informasjon om at det ble funnet to kniver. Den ene hadde glatt egg og et knivbladet på cirka 10 centimeter. Den andre var en kniv med riflet egg, hvor knivbladet var rundt 20 centimeter.

– Det som fremkommer av etterforskingen så langt tilsier at det ikke ble skutt mot mannen mens han lå nede på bakken.

Vi syns det er uheldig at det på bakgrunn av bilder og video fra én situasjon, spekuleres og etableres sannheter om et lengre hendelsesforløp, sier Storeng.

– Skal være vaktbikkje

Også advokat Harald Otterstad, som representerer den avdødes mor, har hørt ryktene om at mannen ble skutt mens han lå nede.

Han sier at flere i den avdødes omgangskrets vil vite mer om hvordan politiet håndterte situasjonen.

Harald Otterstad, forsvarer for terrorsiktet mann i 30-årene

Harald Otterstad er bistandsadvokat som hjelper den avdøde 34-åringens mor.

Foto: Siri Saugstad / NRK

– De som alle andre setter spørsmålstegn ved forholdsmessigheten og nødvendigheten av å bruke skarpt kontra elektrosjokkvåpen. Alle spør om det, men jeg kan ikke mene noe om dette. Jeg har ikke kunnskap om faktum, og ingen er tjent med spekulasjoner, sier Otterstad.

Derfor er den rutinerte advokaten opptatt av at mest mulig fakta kommer frem. Selv har han i jobben som advokat også tidligere jobbet opp mot Spesialenheten.

– Statistikken er ekstremt god på politiets side. Det tar jeg til etterretning. Min jobb er så godt det er mulig å se på alle sidene av de tekniske undersøkelsene og innhente mer opplysninger. Vi skal være vaktbikkje på vegne av familien, sier Otterstad.

Nabo var bekymret

Politiet rykket ut til området ved Tuneheimen vandrerhjem da de fikk melding om at en person som bodde der ble truet av en annen.

Tuneheimen vandrehotell

Den fornærmede i trusselsaken og den avdøde bodde begge på Tuneheimen.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

TV 2 har vært i kontakt med en tredje beboer ved vandrerhjemmet. Hun sier at hun gjentatte ganger tok kontakt med legevakten i Sarpsborg om den nå avdøde mannens helsetilstand natten før han ble skutt.

Kvinnen sier til TV 2 at helsevesenet ikke foretok seg noe, til tross for flere bekymringssamtaler. Hun sier at mannen ikke var truende mot henne, men at han var nedstemt.

– Jeg fikk inntrykk av at han hadde vondt. Han sa han var redd for å sove og redd for å være alene. I tillegg sa han at han ikke hadde sovet på fire døgn, sier hun.

Legevakten ønsker verken å kommentere, eller å bekrefte eller avkrefte opplysningene.

PS: Mens Spesialenheten etterforsker skyteepisoden, har Øst politidistrikt ansvar for det som skjedde i forkant. De opplyser at saken fra deres side vil bli henlagt fordi den mistenkte er død, men at det likevel er viktig å få frem detaljer, blant annet for å vurdere spørsmål om erstatning.