Hopp til innhold

27 personer med spor etter tuberkulose

Det er funnet spor etter tuberkulose hos flere personer i Sarpsborg.

Kurland barneskole

Den smittede kvinnen jobber som renholder på blant annet Kurland barneskole.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Nærmere 700 personer i Sarpsborg ble sjekket for tuberkulose etter at en renholder fikk konstatert smittsom tuberkulose i februar.

Nå har prøveresultatene kommet, og de viser at 27 personer har fått påvist spor etter bakterier. Ingen av disse viser tegn på alvorlig sykdom, skriver Sarpsborg kommune på sine egne nettsider.

– Vi har funnet at 18 voksne og ni barn har positive prøver, det vil si at de har spor etter bakterien. Hvor smitten kommer fra er ikke mulig å si ut fra prøvene. Det er godt mulig at de kan ha smitte fra tidligere, fra andre steder. Det er ikke noe som sier at de er smittet av det tilfellet av tuberkulose vi har hatt. Men vi kan heller ikke utelukke det, sier smittevernlege i Sarpsborg kommune, Karianne Jenseg Bergman til NRK.no.

Les også:

Ingen smittefare

Ifølge Jenseg Bergman vil de 27 personene som har positive prøver få henvisning til røntgenundersøkelse, og eventuelt tilbud om antibiotikabehandling dersom det er nødvendig.

Disse antibiotikakurene er nær hundre prosent sikker på å gjøre dem bakteriefri.

Det er foreløpig ingenting som tyder på at disse personene kan smitte andre.

– Nei. For å smitte andre med tuberkulose må du ha en aktiv lungetuberkulosesykdom. Altså påvist sykdom med symptomer som kraftig hoste, feber og vektnedgang. Personene vi har snakket med nå har ikke symptomer som gjør oss bekymret for at de er syke og kan smitte andre, sier Jenseg Bergman.

– Men for å beskytte personene som har bakteriene, vil bli fulgt opp og vurdert av spesialister, legger hun til.

Renholderen døde

Sarpsborg kommune har samarbeidet tett med Folkehelseinstituttet. Ifølge instituttet er ikke tallene fra undersøkelsene i Sarpsborg spesielt høye.

– Denne smitteoppsporingen har vært uvanlig stor. Vi har gått bredt ut fordi det var snakk om barn, og fordi det var vanskelig å avgrense det noe mer enn vi har gjort. Når man tester så mange som vi har gjort, vil det være helt naturlig å finne positive spor, sier Jenseg Bergman til NRK.no.

I tillegg til de med positive prøver, var det ni barn og én voksen som hadde negative prøver tett opp til grensen for positive, såkalte cut-off-verdier. Disse skal ta en ny blodprøve om seks til åtte uker.

Kvinnen som fikk påvist tuberkulose i midten av februar døde på sykehuset fredag 28. mars.

– Det er viktig å understreke at denne pasienten ikke døde av tuberkulose, men av et bredere sykdomsbilde, hvor tuberkulose var én av de underliggende faktorene. Hadde hun kun hatt tuberkulose, ville vi kunnet behandlet henne, sier smittevernoverlege ved Sykehuset Østfold, Jon Birger Haug til sarpsborg.com.

Haug understreker at det ikke er noen grunn til bekymring, og ingen grunn til å oppsøke helsevesenet for å teste seg for tuberkulose.

Mellom 300 og 400 personer diagnostiseres hvert år for tuberkulose i Norge.

– Tuberkulose blir man frisk av i Norge. Det er helt uvanlig å dø av dette i Norge, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet.