Hopp til innhold

260 omskårne behandlet på Ullevål

Jenter helt ned i tiårs-alderen har fått hjelp, men de fleste pasientene er voksne. I mange tilfeller er skjedeåpningen sydd sammen.

Ullevål universitetssykehus
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

De siste tre årene har 260 jenter og kvinner blitt behandlet på Ullevål universitetssykehus for helseproblemer etter omskjæring.

Ifølge omskjærere NRK har snakket med, har rundt 185 norsk-somaliske jenter blitt omskåret i foreldrenes hjemland.

På Ullevål universitetssykehus har de behandlet 260 kvinner som er utsatt for omskjæring.

Pasientene kommer fra en rekke land.

Somalia er overrepresentert med om lag 90 prosent av tilfellene, men jordmor Sara Kahsay ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI) ved sykehuset sier at det synes å bre seg, til blant annet Irak.

Nettradio: Sara Kahsay om omskjæring

Sara Kahsay

Jordmor Sara Kahsay

Foto: Eirik Kleiven / NRK

Mange er utsatt

Sara Kahsay ble sjokkert da hun så innslaget om omskjæring på Dagsrevyen.

- Jeg visste at det var noen som falt utenfor, men at det var så mange, det hadde vi ikke trodd, sier Kahsay til NRK Østlandssendingen.

Samtidig påpeker hun at det arbeidet de driver for å hindre kjønnslemlestelse virker:

- Hvor mange hadde blitt utsatt for dette hvis vi ikke hadde satt fokus på det? 230-270 barn fødes i Norge hvert år av foreldre som pratiserer omskjæring, så det vi jobber med virker, det vet vi, sier Kahsay.

Jenter fra ti-årsalderen

Ullevål sykehus har ifølge Aftenposten behandlet jenter helt ned i ti-elleveårsalderen, men flest voksne kvinner ber om hjelp. Mange har problemer fordi skjedeåpningen er sydd sammen.

- Alle anbefales kirurgisk bistand for å åpne skjeden, men vi har eksempler på pårørende som motsetter seg dette for barna. Det er normalt opp til pasienten å avgjøre om kirurgiske inngrep skal foretas, sier Kahsay til Aftenposten.

De som oppsøker sykehuset, kommer enten alene, sammen med mødrene sine, eller med kjæresten.

Flesteparten av dem som kommer til Ullevål sier inngrepet skjedde før de kom til Norge.

Kahsay vil ikke kommentere om de lyver om dette fordi de vil beskytte familien mot straff ettersom omskjæring av jenter er forbudt i Norge.