Hopp til innhold

250 mål skog rasert av tornado

Skogeier Ole Svenneby fikk sjokk da han fikk se resultatet av tornadoen.

Tornado herjing

Slik så det ut etter at tornadoen herjet i Spydeberg.

Foto: Spydeberg Mikroflyklubb

Han hadde kommet hjem fra hyttetur og oppdaget at tornadoen i Østfold virkelig hadde herjet hos ham.

Blåste av takstein

– Da jeg kom hjem la jeg merke til at det var blåst mye takstein av huset på gården. Så la jeg merke til et lite felt i skogkanten, som hadde blåst ned, forteller han til NRK Østfold.

Etter at taket var reparert fikk han inspisert skadene i skogen bedre.

Video nsps_upload_2009_8_3_18_1_0_1645.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Var glad i den skogen

– Da fikk jeg sjokk over å se hvor store ødeleggelser som var. Da måtte jeg sette meg på en stubbe for å ta meg inn. Det var enorme ødeleggelser, sier Svenneby.

Området hvor tornadoen hadde herjet var i svært god stand.

– Det var en skikkelig nedtur å se de ødeleggelsene som var. Dette er en skog vi har skjøttet og stelt i generasjoner. Den skulle avvirkes om cirka ti år. Det var god tilvekst. Jeg må si jeg hadde litt følelser for den skogen.

Tapsprosjekt

Skogeieren anslår at rundt 250 mål ble brutalt revet ned i forrige uke.

– Det ligger helt paddeflatt. Jeg vil tippe det er opp mot 5-6.000 kubikk. Med dagens priser er dette et nullprosjekt, om ikke med tap.

Svenneby anslår at tornadoen herjet en strekning på fire-fem kilometer før den ble oppløst.

- Så kan vi lure på hva som hadde skjedd dersom tornadoen hadde gått over tunet på gården. Hadde husene blitt stående her, eller hadde de gått føyka? undrer skogeieren.

- Knekt av midt oppe på stammen

Skogbruksleder Arnfinn Espenes i Viken Skog skal nå ta over jobben med å få hogd og solgt tømmeret. Han sier at mye av verdien på skogen i området er forringet.

- Jeg har sett endel vindfellinger tidligere, og når det blåser vanlig vind er det gjerne slik at roten på trærne følger med opp når de velter. Her er det jo slik at trærne er knekt av midt oppe på stammen. Mye av verdien på trærne her er borte, for det er skader som gjør at de ikke kan brukes til trelast, siden fibrene er ødelagt, sier Espenes.

- Guds lykke at det skjedde til skogs

Vegard Aarnes, skogrukssjef i Hobøl, Spydeberg og Askim, mener ødeleggelsene er tragiske, men sier at det tross alt var bra at tornadoen herjet ute i skogen og ikke i bebodde områder:

- Området ser ut som om en stor rotorslåmasking har gått gjennom og klippet skogen som vi klipper gress og vegetasjon. Det er et stort belte, og det er jo Guds lykke at dette skjedde i skoglige områder og ikke nærmere bebyggelse. For her har det vært sterke krefter på ferde. Det er trær som er relativt stormfaste, de som ligger knekt som fyrstikker, sier Aarnes.

Østfold har vært herjet av flere tornadoer den siste tiden:

Fra Hvaler:

Video nsps_upload_2009_7_16_18_32_31_845.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fra Kråkerøy:

Video nsps_upload_2009_7_31_13_10_30_1507.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.