23-åring hacket kvinners Snapchat og presset dem til å sende nakenbilder

Mannen fra Indre Østfold gikk etter kvinner han kjente. Da politiet beslagla PC-en hans, fant de 27 mapper med bilder sortert etter navn.

The Snapchat app logo is seen on a smartphone in this illustration

Mannen ble dømt til seks måneders fengsel, hvorav 60 dager er betinget. I tillegg må han betale de fornærmede 70.000 kroner i oppreisning til sammen.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

23-åringen forklarte i Heggen og Frøland tingrett at han etter å ha gått ut av et kjæresteforhold i 2016 begynte å se på pornografi, men at han etter hvert heller ville ha bilder av personer han kjente.

Gjennom Facebook fikk han tilgang til telefonnumrene og e-post-adressene til mange av sine kvinnelige venner. Ved å bruke «glemt passord»-funksjonen på e-post klarte han å få tilgang til kontoene ved å svare på et sikkerhetsspørsmål.

Mannen brukte kvinnenes sosiale medier til å finne svarene på disse og fikk med det tilgang til å endre passordene.

Da han logget inn på de unge kvinnes Snapchat-kontoer lagret han alle bilder av seksuell karakter.

– Jeg tror de har blitt forskrekket over hvordan han fikk tilgang til deres kontoer. Han har ulovlig hacket seg inn og fått tilgang til private bilder, sier bistandsadvokat for kvinnene, Thor Anders Smith Hoen.

Nakenbilder på Snapchat

En undersøkelse fra 2015 viste at én av ti ungdommer i 13- til 15-årsalderen sender bilder med intimt eller seksuelt innhold.

Foto: Montasje

Les også: Hver tiende 13- til 15-åring sender nakenbilder på Snapchat

Presset kvinnene for nakenbilder

Mannen brukte bildene til å forsøke å presse kvinnene til å sende nakenbilder. Én av kvinnene sendte toppløsbilder til 23-åringen for å unngå at han skulle dele de andre bildene med vennene hennes.

En annen av kvinnene, som ikke etterkom truslene, fikk private bilder lekket på sin egen Instagram-profil. Mannen sendte også et «dickpic», et bilde av sin egen penis, fra en av kvinnenes Snapchat-konto.

Mannen røpte aldri sin egen identitet ovenfor kvinnene, som alle var i alderen 18–20 år, med unntak av én som var 16–17 år da hun fikk sin konto hacket.

Fant 27 mapper på mannenes PC

Da politiet beslagla mannens PC, fant de 27 mapper sortert etter de fornærmedes navn. I tillegg var det en mappe som het «Folk jeg ikke vet hvem er».

I retten erkjente den unge mannen straffskyld. Han ble i slutten av januar dømt til seks måneders fengsel, hvorav 60 dager er betinget. Mannen ble i tillegg dømt til å betale de fornærmede 70.000 kroner i oppreisning til sammen.

– Fornærmet fikk studiene ødelagt

Saken har vært svært belastende for flere av de fornærmede. Noen av kvinnene kjente 23-åringen personlig.

– Saken har fått store konsekvenser for enkelte av kvinnene. Forholdene for kvinnene har vært ulike, noe som har litt å gjøre med hvor lenge det har pågått for noen av dem. En av dem har fortalt at hun fikk ødelagt det første studieåret sitt på grunn av saken, forteller bistandsadvokat Thor Anders Smith Hoen.

Saken ble ikke behandlet i retten før rundt ett år etter at politiet hadde identifisert den 23 år gamle mannen. Det er en ekstra belastning for ofrene, mener bistandsadvokaten.

– For noen av dem startet saken i 2016, så det har vært en lang vei frem. Men de er selvsagt fornøyde med at de har blitt trodd og at det har blitt satt et punktum for saken.