Hopp til innhold

22 personer har blitt knivstukket i Oslo i år

Det er dobbelt så mange som på samme tid i fjor, viser politiets egne tall. Nå vil justisministeren vurdere strengere straffer for unge lovbrytere.

Kniv

STOVNER: 10 februar ble en mann i 40 årene slått og truet med kniv ved Stovner senter i Oslo. Det er en av 60 hendelsene der kniv har blitt brukt til å true eller tvinge hittil i år.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiet måtte onsdag ettermiddag møte justisminister Tor Mikkel Wara, etter en rekke knivhendelser den siste tiden.

Til møtet hadde politiet med seg en oversikt over alle hendelsene som har skjedd i hovedstaden fra 1. januar og frem til 25. februar.

Og tallene som NRK har fått tilgang til viser det har vært en dobling i antall knivstikkinger, med 21 knivstikkinger mot 11 på samme tid i fjor.

Omtrent samtidig som møtet begynte torsdag meldte politiet om nok en knivstikking – denne gangen på Mortensrud i Oslo. En person ble knivstukket flere steder på kroppen, og politiet har pågrepet en mistenkt.

Dermed har 22 personer blitt knivstukket i Oslo i løpet av årets to første måneder.

– Det har vært en faretruende utvikling i Oslo, spesielt blant de unge, sier Wara om hvorfor han ba om et møte med Oslo-politiet.

– Ønsker ikke svenske tilstander

Til sammen har politiet rykket ut på 188 knivrelaterte oppdrag:

  • 60 hendelser der kniv har blitt brukt til å true eller tvinge.
  • 120 ganger har folk blitt stoppet med kniv på seg.
  • 17 ganger har politiet hatt kniv-kontroller i hovedstaden i år.

I forrige uke skrev NRK om at nesten dobbelt så mange er anmeldt for å bære kniv ulovlig i Oslo hittil i år, sammenlignet med i fjor.

– Vi ønsker ikke å få svenske tilstander i Oslo, derfor er det viktig å være kontant og tydelig med en gang man ser tendenser som går feil vei, sier Wara til NRK.

Sjøvold og Metlid snakker sammen før møtet med justisministeren

Både politimester Han Sverre Sjøvold, sjef for alvorlig kriminalitet i Oslo Grete Lien Metlid og flere andre fra politiet var med på møtet.

Foto: Christophe Pouchoulin / NRK

Vil vurdere ungdomsstraff

Ifølge ministeren er det unge mennesker med innvandringsbakgrunn som står bak mange av knivhendelsene. Han sier de er knyttet til enkelt bydeler i hovedstaden.

– Da kan ikke politiet løse oppgaven alene, sier han.

Også politimesteren i Oslo er bekymret, og kaller det en oppblomstring.

– Jeg tror mange egentlig ikke forstår hvor alvorlig det er å bruke kniv mot et legeme. Det er langt flere knivsaker nå enn tidligere, sier Hans Sverre Sjøvold.

Tor Mikkel Wara

Justisminister Tor Mikkel Wara er bekymret for alle knivhendelsene i Oslo.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han har tidligere sagt at mange unge lovbrytere brukes kynisk som narkotikalangere fordi de risikerer liten straff.

På møtet i dag ba han blant annet om at justisministeren ser nærmere på straffenivået for bruk av kniv, og mulighet for ungdomsstraff.

Oslo-politiet har tidligere sagt at de vil ha strengere straff og fengsel for ungdommer som gjentatte ganger begår alvorlig kriminalitet

– Det syntes jeg vi skal vurdere, sier Wara.