Hopp til innhold

20.000 tømmer doen rett i sjøen

Fritidsbåteiere har ingen steder å tømme toalettavfallet. Dermed går det rett i vannet.

Skjærhalden gjestehavn

Gjestehavna i Skjærhalden har mange fasiliteter, men som ellers i Østfold - ingen steder å tømme septiktanken.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Konsekvensen kan bli at avføringen flyter i land langs strendene, og sprer smitte og ødelegger vannkvaliteten. Det viser en ny studie fra Gøteborgs universitet.

Lar det gå i bøljan blå

De båtførerne som NRK snakket med i gjestehavna i Skjærhalden i dag, er av samme oppfatning alle sammen - skal det være forbud mot tømming, må det også legges til rette for lovlig tømming.

Ellers går det som det alltid har gått - rett i bøljan blå, med de hensyn til omgivelsene situasjonen måtte påkreve.

Gunnar Apeland

- Skal det være tømmeforbud, må man også ha en løsning som gjør det mulig å kvitte seg med septiken på lovlig vis, mener motorseiler Gunnar Apeland.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Gunnar Apeland, som eier en motorseiler, har forståelse for at det er totalforbud mot tømming i den nye Hvaler nasjonalpark.

Men han har liten forståelse for at det ilegges forbud uten at det kommer på plass en løsning som gjør det mulig å kvitte seg med septiken på lovlig vis.

- Vi må sørge for at det skjer i den korrekte avstand. Man skal holde seg utenfor den 300-metersgrensa som er satt. Problemet er at det ikke er tømmesteder her i området, sier Apeland.

Ytre Hvaler Nasjonalpark

Klart for unik nasjonalpark

Får ikke tømt seg på land

Ifølge Båtmagasinet fins det tre gjestehavner i Østfold med septiktømming - Tistedal, Strømfoss i Halden, og Fuglevik båthavn i Rygge.

I Hvalerskjærgården befinner det seg kanskje 20.000 ferierende båtfolk, men de har ingen tømmestasjoner. Dermed gir løsningen seg selv, anser Apeland. Men det fritar ikke folk fra å vise folkeskikk.

- Det kommer an på området, på vind- og strømretning. Det er ikke noe hyggelig å la det gå i sjøen hvis alt står mot land. Det må gjøres på riktig sted og riktig tid.

- Bruker tømmestasjon, hvis den er tilgjengelig

Apeland er langt fra alene. Båteier Tommy Hillmann sier han absolutt hadde brukt en tømmestasjon, hvis den var tilgjengelig og prisen var ok.

I dag overholder han tømmeforbudet i nasjonalparken, og gjør ellers som alle andre.

- Det er jo den eneste måten vi har, det er alt for dårlig utbygd med tømmestasjoner.

Tonnevis med avfall

Problemet er også godt kjent i Sverige.

I fjor sommer tømte fritidsbåter langs Bohuslänskysten tilsammen 3,4 millioner liter toalettavfall, hvorav 2,1 millioner gikk rett i Skagerrak.

Det tilsvarer to tonn med fosfor og 17 tonn nitrogen.

Tilsvarende undersøkelser er ikke gjort langs Østfoldkysten.

Løsning til neste år

Det kommer på plass en løsning - men ikke før til neste sommer, sier Hvaler kommunes virksomhetsleder for havn.

- Nasjonalparken kom litt kjapt på oss, sier virksomhetsleder Gunn Karin Karlsen.

- I løpet av våren har kommunestyret vedtatt en ny avfallsplan for havnene i kommunen. Der har vi lagt inn to forslag til nye tømmeanlegg, i bukta på Papper, og på Skjærhalden. Det tar vi inn i budsjettet for neste år, så da har vi forhåpentligvis tilbudene på plass neste sommer.

Ser ikke helt behovet

Enkelte båteiere er noe lunkne til en løsning med landbasert tømming. Seilbåtfører Magnus Normann sier han godt kan bruke slike anlegg, men samtidig ser han ikke helt det store behovet.

Magnus Normann

Magnus Normann ser ikke helt behovet med tømmestasjoner, forutsatt at folk visre folkeskikk når de tømmer tankene.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

- Nå har vi vært ute siden onsdag. På en slik tur er man jo innom en del havner, så er det fasiliteter der, så hvorfor ikke? Men jeg ser ikke helt behovet. Det er veldig uproblematisk å seile ut til havet og åpne en kran i tre minutter og that's it.

Ekle greier

Men han har liten lyst til å gjøre det rett ved 300-metersgrensa.

- Da tar man ikke hensyn til andre. Det er ufint. Det flommer ut bak, og det syns jeg ikke man skal gjøre i ærheten av der folk bader. Å ha en flokk måker etter båten i nærheten av en badestrand er ikke noe særlig.