Hopp til innhold

20 kilo amfetamin tatt på Svinesund - politiet etterforsker Oslo-miljø

Tre personer sitter varetektsfengslet for smugling av omlag 20 kilo amfetamin.

Bensintank med amfetamin

11 kilo amfetamin lå gjemt her under gulvet på bilen.

Foto: Tollvesenet

I en tyskregistrert bil fant tollerne på Svinesund litt over 11 kilo gjemt i gulvet bak passasjersetet. To dager senere stoppet tollerne en bil fra Litauen med over ni kilo amfetamin.

Verdt 20 millioner kroner

Wenche Fredriksen i Tollregion Øst- Norge

Kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst- Norge.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK
Amfetamin i eksospotte.

Her var det over ni kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet

– Dette er svært store narkotikabeslag. Man regner 1000 kroner per gram som gateverdi på amfetamin. Så vi snakker sånn sett om verdier for 20 millioner kroner, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion øst.

Politiet er allerede godt i gang med etterforskningen. Men har holdt tett om sakene siden de to ble tatt i slutten av april for å få samlet inn beviser i hemmelighet.

Det forklarer Tommy Brøske som leder spesialenheten SEUT i østfoldpolitiet.

– Vi har satt inn store resurser for å finne ut hvor denne narkotikaen skulle. Det dreier seg om å få en oversikt over hvem som har hatt hvilken rolle i smugling og distribusjon av narkotikaen. Foreløpig har ikke det ført frem til noen siktelser, men vi er fortsatt midt i etterforskningen av saken, sier Brøske til NRK.

Ser sammenheng mellom sakene

Politiet etterforsker taktisk og jobber mot et miljø i Oslo forteller Brøske.

– Foreløpig ser det ut som narkotikaen skulle til Oslo, men om den skulle distribueres videre derfra til andre steder i landet har vi ingen holdepunkter på ennå, sier Brøske.

Det er stor økning av amfetaminsmugling over Svinesund i år.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi ser sammenhenger mellom smuglersakene når det gjelder miljøene vi etterforsker, sier Brøske.