Hopp til innhold

20 barneranere er tatt av politiet

Ungdommene er siktet for å ha ranet 25 barn og ungdommer bare i løpet av april og mai.

John Roger Lund

Stasjonssjef ved Stovner politistasjon John Roger Lund forteller at de de fleste av ranerne og ofrene hører til i Groruddalen.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Ofrene var mellom 9 og 19 år, og ranene skjedde ved at flere ungdommer gikk på ett offer og truet fra dem mobiltelefonen. Ranerne har så tjent penger på å selge telefonene videre.

– Ranene er blitt utført med slåsshansker, kniv og trusler, sier John Roger Lund stasjonssjef ved Stovner politistasjon.

Sitter i varetekt

Da Stovner-politiet ble kjent med barneranene flere steder i Groruddalen, satte de ned en gruppe på 10-12 ansatte for å ta tak i problemet. Det ga resultater. Nå er 20 ungdommer mellom 15 og 19 år siktet i saken. To av ranerne sitter i varetekt.

Kriminalitetsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier ungdom som raner yngre ungdom allerede har kommet langt på kriminalitetsstigen.

– Ran er ikke noe de starter med. Dette er et veldig alvorlig tegn for å gripe inn. Selv om de ikke får så stort økonomisk utbytte er dette en trening i kriminalitet.

Man skal ikke ta andres eiendeler, det er ikke bra.

Ungdom på Grorud fredag formiddag

I 2003 gjorde politiet en undersøkelse som viste at barneranere som var aktive på 90-tallet ble garvede kriminelle. Seks av barneranerne var da anmeldt for i alt 570 lovbrudd, deriblant grove ran og narkotikaforbrytelser.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

Ragnhild Bjørnebekk.

Foto: Ketil Kern / NRK

Bjørnebekk sier at det i visse miljøer utvikler seg status å gjøre kriminalitet, også mot de som er yngre enn seg selv.

– Ran gir en sånn form for status. Når de blir eldre gir det ikke status å gå på de som er svakere enn seg selv. Da er det motsatt.

John Roger Lund i Stovner-politiet sier at både ranere og ofre hører til i Groruddalen, og at ungdommene har opptrådt truende og at de har vært flere og eldre enn den de har ranet.

– Snakk med politiet

– Felles for ofrene er at de etterhvert får forringet livskvalitet. Vi har historier der de selv eller foreldrene forteller at de ikke tør gå ut alene etter ranet.

Det er en annen sak hvis man tar noen på sin egen alder.

Ungdom på Grorud fredag formiddag

Han ber foreldre og barn varsle Stovner-politiet med en gang det skulle skje et nytt ran, men også hvis barn og ungdom føler seg truet. Politiet kan i tillegg hjelpe barn som er blitt ranet.

– Det er viktig at foreldrene snakker med barnet sitt og har fokus på om barnet endrer adferd. I så fall, ta kontakt med politiet eller søk annen profesjonell hjelp.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

VIDEO: Barn helt ned i ni års-alderen er blitt rana av en bande tenåringer fra Oslo øst. I løpet av seks uker har de rana 25 barn.