Dødssyk 20-åring kasteball i helsevesenet

Therese er 20 år og veier 33 kilo. Hun kan dø fordi hun ikke får god nok behandling fra Sykehuset Østfold, mener fastlegene, psykologen og jentas foreldre.

Therese Tøgersen
Foto: Camilla Næss / NRK

20-åringen klarer ikke å ta til seg næring - og mens sykehusleger og fastlege krangler om behandlingsform, blir kvinnen stadig dårligere.

- Føles som om jeg venter på en henrettelse

I følge foreldrene er Therese døende fordi hun ikke klarer å få i seg næring. Siden hun var 12 år, har 20-åringen hatt problemer med å svelge vanlig mat.

Tidligere har hun fått næring gjennom nesa, men nå mener fastlege og psykolog at situasjonen er så prekær at hun må få en sonde direkte inn i magen. Men det vil ikke sykehuslegene være med på.

- Jeg prøver å holde motet oppe. Men det kan jo slå begge veier da. Jeg føler det som om jeg ligger og venter på en henrettelse, sier Therese til NRK.

Sykehuslegene vil ikke legge inn sonden før hun nok en gang er utredet for anorexi ved Ullevaal universitetssykehus. Det samme gjorde hun for åtte år siden, ifølge henne selv uten noen form for forandring i situasjonen.

- Fatter ikke hvordan det er mulig

Therese Tøgersen
Foto: Camilla Næss / NRK

Vidar Thøgersen, Thereses far, er oppgitt over sykehuset.

- For å si det mildt har hun ikke noe liv i det hele tatt sånn som ting er nå. Ingenting fungerer for henne, og jeg fatter ikke hvordan det er mulig å gjøre sånne ting mot mennesker, sier han, før han legger til:.

- Alle anbefaler dette hjelpemiddelet - alle - bortsett fra disse sykehuslegene.

- Er hun døende, sånn dere ser det?

- Ja, hun er fryktelig dårlig, og hun blir bare dårligere og dårligere, det er det ingen tvil om. Og det sier også psykologene hennes - som heller ikke skjønner meningen med dette her.

Krever at noen tar tak i saken 

Ifølge faren er det lite Therese klarer på egenhånd.

- Når hun våkner om morgenen går hun ut i stua. Hun setter seg i sofaen, og sitter der hele dagen. Therese har ikke krefter til noen verdens ting, livet hennes er helt isolert. Hun har mistet ungdomstida - alt er på vei til å forsvinne. Jeg er sjokkert over måten de behandler datteren min på, sier han.

- Hva gjør dere videre?

- Jeg forlanger at folk med makt kommer på banen - som kan ta tak i denne saken. Det er et krav.

 

Therese Tøgersen
Foto: Camilla Næss / NRK

- Håper hun ombestemmer seg

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset, Anne Grethe Erlandsen, står fast ved at jenta bør sendes til eksperter i Oslo.

- Dette er en helt spesiell situasjon, og da har vi bedt de fremste ekspertene i Norge om å hjelpe oss med å vurdere denne situasjonen. Og det har de sagt ja til, sier hun.

- De har også vært i kontakt med jenta og hennes familie - og gitt henne tilbudet. Dét har hun foreløpig sagt nei til, og jeg håper av hele mitt hjerte at hun ombestemmer seg og reiser til Ullevaal på mandag.

-Hvilke svar vil hun kunne få på Ullevaal?

- Forhåpentligvis vil hun få en god og grundig utredning, og hvis ekspertene ser at dette ikke er anorexi eller spiseforstyrrelser - så er jo det også et svar, sier hun.

Lei av uvissheten

Thereses familie søkte om det samme i 2003 slik at hun skulle ha mulighet til å fullføre skolegangen - men ble ikke hørt den gang heller. Dermed endte det med at jenta måtte gi opp skolegangen.

Therese selv er lei av å leve i det uvisse.

-Tiden går vanvittig sakte. Jeg har ikke gitt opp, men når man har blitt feid vekk så mange ganger så...