1/3 plages av luftforurensning

På kalde vinterdager blir luften i Oslo så forurenset at mellom 300 og 600 mennesker dør for tidlig hvert år.

Trafikk
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
CO₂ i atmosfæren
413,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Hver tredje Oslo-borger er i en gruppe som er særlig følsom for luftforurensningen.

Likevel er det de som er utsatt som bes om å holde seg inne når luftforurensningen er høy, i stedet for at kommunen setter i verk strakstiltak.

Les også: - Fjern bilene, ikke astmatikerne

Forverrer helsa

Det misliker generalsekretær Geir Endregard i Astma- og allergiforbundet sterkt.

- Bare i Oslo har vi flere hundre tusen som er plaget av luftforurensning. I løpet av en sesong får de belastninger som sansynligvis bidrar til forverret helse, sier Endregard.

Han viser til at en fersk rapport viser at luftforurensing er et stort problem også når vi er under grenseverdiene og nivåene overholdes.

- Da også har vi helsvirkninger i befolkningen for veldig mange tusen mennesker, sier Geir Endregard, i Astma- og allergiforbundet.

1/3 av befolkningen rammes

Gruppene som er særlig er følsomme for luftforurensingen i vinter-Oslo, inkluderer eldre og folk med hjerte- og karsykdom, diabetes, astma og andre lungesykdommer.

I tillegg kommer fostre, barn og unge. Disse utgjør om lag en tredel av befolkningen.

Astma- og allergiforbundet krever nå at Oslo kommune oppfordrer folk om å la bilen stå, og gjør kollektivtransporten billigere, på dager de vet det blir helsefarlig luft.

Susanne Lützenkirchen

Susanne Lützenkirchen

Foto: MMS-bilde: Anne Linn Ensby / NRK

- Velg kollektivt

Helse- og velferdsetaten vurderer å be folk å velge kollektivt på dager med svært forurenset luft.

Susanne Lützenkirchen, som er ansvarlig for luftforurensningsvarselet, synes det er en god idé å sette fokus på bilistene.

- Jeg synes det er et godt forslag. Men for å ta det med i den daglige varslingen, må vi nok ta det opp internt og snakke litt mer om det, sier Lützenkirchen.

- Satser langsiktig

Peter N. Myhre

Peter N. Myhre

Foto: NRK

Men Miljø- og samferdselsbyråd Peter N. Myhre fra Fremskrittspartiet vil ikke innføre noen tiltak de dagene man vet det blir mye forurensing.

- I stedet for disse panikktiltakene satser vi på langsiktige gode tiltak, som vil gi bedre kvalitiet på luften på alle dager og ikke bare på spesielle dager.

- Dessuten må vi utvide kapasiteten på kollektivtrafikken først, slik at vi kan oppfordre flere til å reise kollektivt hele året, sier Myhret.

Ikke fornøyd

SVs Knut Even Lindsjørn er ikke fornøyd med tiltakene Høyre/Frp-byrådet har satt igang.

- Det er ikke nok. Det bør tas et mer helhetlig grep og ikke gjøres stykkevis og delt, slik som byrådet gjør det, sier Lindsjørn.

Han mener det er er fullstendig bakvendt at asmatikere, alergikere og barn i barnehager som skal holde seg inne når luftforurensningen er stor.

- Det er jo bilen som skal holdes inne når luftforurensningen blir for stor, sier Lindsjørn.

Forurenset luft
Foto: Illustrasjon: Oslo kommune