19-åring døde trolig av forgiftning

Foreløpige prøver viser at smittsom sykdom mest sannsynlig ikke var årsaken til at en 19-åring i Oslo døde tirsdag. Smittevernoverlegen tror det kan dreie seg om en eller annen form for forgiftning.

Ullevål sykehus

INNLAGT PÅ SYKEHUS: 19-åringens 17 år gamle søster ligger nå til behandling på Oslo universitetssykehus. Tilstanden hennes har vært kritisk, men ser mye bedre ut nå.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Jeg må fortsatt si at vi ikke kan utelukke en smittsom sykdom, men den muligheten ser mindre og mindre ut, sier Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo.

Torsdag ettermiddag var det et møte med blant annet representanter fra helsevesenet, Mattilsynet, politiet og kommunen etter at en 19 år gammel mann døde hjemme i familiens bolig tirsdag.

Mannens 17 år gamle søster er innlagt på sykehus med lignende symptomer. Tilstanden hennes var kritisk, men har stabilisert seg.

Nå har det kommet svar på noen av de medisinske prøvene som er sendt til analyse.

Trolig en type forgiftning

Smittevernoverlegen tror det kan dreie seg om en eller annen form for en forgiftning.

Smittevernoverlege i Oslo Tore Steen

Tore Steen er smittevernoverlege i Oslo.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Ikke nødvendigvis matforgiftning. Vi tror ikke dette har noe med noe restaurantbesøk å gjøre. Vi tror kanskje at den som døde og den andre som er syk, har fått i seg et eller annet stoff som har gitt toksiske virkninger, sier Steen.

Hva kan du si om symptomene?

– Etter det jeg skjønner var det først oppkast og så alvorlig pustebesvær.

Legevakten går gjennom saken

19-åringen var innom legevakten i Oslo natt til mandag. Ifølge legevakten var mannen ganske oppegående og han ble ikke ble vurdert som kritisk syk.

Jon Ørstavik

Jon Ørstavik er avdelingsdirektør ved legevakten i Oslo.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Sykepleier hos oss undersøkte han enkelt og fant ut at det ikke var akutt farlig der og da. Så diskuterte man om han skulle bli eller om han skulle oppsøke fastlegen neste dag. Så valgte han å dra hjem og bli undersøkt senere, sier Jon Ørstavik, avdelingsdirektør ved legevakten.

– Det videre forløpet har vist at det hadde vært en fordel om vi hadde klart å fange tilstanden hans allerede da. Det kan virke som det har gått veldig raskt og veldig brått med forverringen.

Legevakten går nå gjennom saken og har kontaktet Fylkeslegen i Oslo og Akershus.

– Det gjør vi alltid når pasienter dør kort tid etter at de har vært i kontakt med oss, sier Ørstavik.

Prøver er sendt til analyse

Det var VG som først omtalte saken.

Det er tatt prøver både av den avdøde 19-åringen og av 17-åringen. I tillegg er det tatt prøver hjemme hos familien.

– Det er et spørsmål om de har fått i seg noe fra hjemmet. Så vi har vært der ute og tatt med oss en god del som har gått til analyse, sier Rune Skjold ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til NRK.

Ifølge smittevernoverlegen har ikke folk grunn til å være bekymret.

– Nei, det er veldig lite sannsynlig at dette skal være knyttet til noe spisested. Andre har ingen grunn til å bekymre seg, sier Tore Steen.