Hopp til innhold

Ti pågrepet for grov menneskehandel

Etter å ha gjennomført en større razzia i flere Lime-butikker har politiet pågrepet 18 personer, ti av disse er siktet for grov menneskehandel. Politiet mener Lime organisert har tvunget mennesker til å begå svindel.

Politiet på razzia mot matvarekjeden Lime Minipris

Politiet mistenker flere fra matvarekjeden Lime for å ha drevet grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av ytelser fra Nav og lånebedrageri. På bildet ser man politiet i aksjon mot butikkjeden.

Foto: NRK

– Tirsdag morgen gikk vi til aksjon mot butikkjeden Lime, forteller politimester i Romerike politidistrikt Bjørn Vandvik på ettermiddagens pressekonferanse om aksjonen mot Lime-kjeden.

Lime-kjedens logo

Politiet utførte tirsdag en større aksjon mot 20 Lime-butikker.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Blant de 18 er fire siktet for heleri og fire for bedrageri. Politiet aksjonerte mot 20 Lime-butikker i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski. Det er enda uklart om alle butikkene har vært involvert i kriminelle handlinger.

Politiet mistenker flere fra dagligvarekjeden for å stå bak grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av ytelser fra Nav og lånebedrageri.

– Aksjonen har pågått i hele dag og forgår fortsatt, sa politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt da pressekonferansen startet.

280 deltok i aksjonen. 210 av disse er fra politiet.

– Opprettet fiktive kontrakter

Ifølge politiet er man fortsatt i en innledende fase av etterforskningen.

20 Lime-butikker i Rælingen, Oslo, Asker, Bærum, Sandefjord, Larvik og Ski ble ransaket tirsdag på grunn av mistanke om menneskehandel og omfattende skatte- og momsbedrageri.

I tillegg er ni andre butikker i kjeden kontrollert av andre offentlige etater, som Nav, Skatteetaten, Tollvesenet og Næringsetaten. Ti politidistrikter har vært involvert i aksjonen.

NAV Kontroll forteller at det er opprettet fiktive kontrakter og at mye tyder på arbeidsgiver har tvunget folk til å drive trygdesvindel.

– Det er komplekse saker, og det vil ta noe tid å se det fulle omfanget av trygdesvindelen, sier May Snedsbøi som er avdelingsdirektør i NAV kontroll.

Profittbasert kriminalitet

Beslag

Politiet på vei ut av hovedkontoret på Tøyen med beslag tirsdag formiddag

Foto: NRK

– Noe av kjernen i denne saken er svarte lønninger og svart arbeidskraft for å unngå skatt og få konkurransefordeler. Det å klare å følge denne pengestrømmen blir vår hovedoppgave, sier Jan Egil Kristiansen, skattekrimsjef i Skatt Øst.

– Denne saken avdekker et strukturert profittbasert nettverk som utnytter mennesker i en vanskelig situasjon, sier politimester i Romerike politidistrikt Bjørn Vandvik.

Når det gjelder tvangsarbeid er det ifølge politiet ofte snakk om bransjer der det ofte trengs liten grad av formell kompetanse. Hvor mange som har vært offer for menneskehandel eller tvangsarbeid, vil ikke politiet gå nærmere inn på nå.

– De er utnyttet på forskjellig måte, det kan være at de må ha tatt opp lån for å komme seg hit, det kan være trusler og tvang, og det kan være lange arbeidsdager, forteller Åsmund Yli som er politiinspektør i Romerike politidistrikt.

Kjenner seg ikke igjen i anklagene

John Christian Elden, forsvarer.

Jon Christian Elden er forsvarer til Lime-gründer Sajjad Hussain.

Foto: Harald Inderhaug

Lime-gründerens forsvarer, Johan Christian Elden, forteller at Sajjad Hussain (37) ikke kjenner seg igjen i anklagene om menneskearbeid.

– Han har ansatt normale personer i de bedriftene han har hatt noe med. Det er både person fra Norge og utlandet som har jobbet der. De som kommer fra utlandet kommer med visum, og må ha garantert inntekt for å få dette visumet, sier Elden til NRK.

Elden forteller at saken i utgangspunktet dreide seg om at en person hadde fått for lav lønn, og at gründeren er uenig i det.

Bakgrunn for aksjonen

NRK erfarer at tre av de pågrepne skal være i slekt med Lime-sjefen som er siktet for grov menneskehandel. Han ble pågrepet for tre uker siden.

– Utgangspunktet for saken var en anmeldelse fra Skatteetaten. Det var to anmeldelser, som etter hvert førte til den aksjonen som vi har hatt i dag, forteller Yli.

pk lime-razzia