18-åring skal få hjelp

18-åringen som for et halvt år siden stakk ned og drepte en 16 år gammel gutt på Fjellet ungdomshjem i Nannestad, må inntil videre bo på hotell.

Gutt drept på barneverninstitusjon i Nannestad
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han kan ikke bo hos familien sin, og har siste uke bodd hos venner og på hotell betalt av advokaten sin.

Og etter at det kom fram i media i dag, har barnevernet bestemt at en permanent løsning må komme på plass.

- Reagerer når media ringer

Advokat Abid Raja

Advokat Abid Raja

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Jeg synes ikke det er akseptabelt av vi må la 18-åringer bo på gata, når de har vært i barnevernets varetekt. Barnevernet har vært klar over denne situasjonen, men det er først når media ringer at det store omveltninger, sier 18-åringens advokat, Abid Raja.

- Vi håper på et permanent tilbud allerede denne uka. Men hotell er ikke den verste løsningen, sier Raja. 

- En tung situasjon

- Han flyttet hjemmefra som 16-åring på grunn av omsorgssvikt. Så skjer det fatale som han beskriver som en ulykkessituasjon der en mister livet. Det er en veldig tung situasjon. Han blir plassert i varetekt sammen med tunge kriminelle, og så sendes han ut på gata, sier Raja.

- Det han har opplevd det siste halvåret, er ikke noe man vil ønske for sine verste fiender, sier Raja.

 

Gutt drept på barneverninstitusjon i Nannestad

Gutt drept på barneverninstitusjon i Nannestad

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Siktet for drap

18-åringen ble siktet for drap etter at han knivstakk og drepte en 16-åring under et basketak på Fjellet Ungdomshjem i Nannestad i slutten av mars.

Han ble senere varetektsfengslet i flere måneder, men i begynnelsen av juni ble han løslatt.

Da flyttet 18-åringen hjem, men ifølge VG kunne han ikke bli værende der på grunn av en konflikt med familien.

Har bodd hos venner og kjente

Siden forrige mandag har han derfor bodd forskjellige steder. Hans advokat Abid Raja har blant annet betalt for flere netter på hotell.

Advokat Raja mener det er helt forkastelig at 18-åringen ikke har noe sted å gjøre av seg, han mener barnevernet ikke har gjort nok for å skaffe han et sted å bo.

18-åringen var i dag i møte med barnevernet i Ullensaker. Utfallet av det møtet er 18-åringen og hans advokat fornøyd med.

Får tilbud om psykolog og bosted

- De har funnet løsninger for ham. Han vil bli plassert på hotell frem til en permanent løsning. De kommer nå med tilbud om heltidsstøttekontakt, og psykolog. Det er vi fornøyd med, sier Raja.

- Han må få tilbud om en permanent boplass, en hybel eller et annet sted der han kan få tak over hodet. Dette er det offentliges ansvar, og det forstår jeg at barnevernet nå vil gjøre, sier han.