17 års fengsel for Nabbetorp-drapet

En enstemmig tingrett fant den 47 år gamle tiltalte skyldig i overlagt drap.

Drepte Naser Abdol Mohamady i fotomontasje med åstedet i Enggata i Fredrikstad

Naser Abdol Mohamady ble slik en enstemmig tingrett ser det drept etter 47-åringens «grundige overveielse, at han har veid for og imot og at han faktisk til slutt traff sin beslutning om å drepe ham.»

Foto: Privat/Sebastian Nordli/NRK

Den tiltalte har hele veien sagt seg skyldig i å ha drept Naser Abdol Mohamady med forsett, men har ikke innrømmet straffskyld for å ha planlagt drapet.

Trodde kona var utro

Den tiltalte forklarte i retten at han 17. mai i 2014 fikk mistanke om at hans kone hadde et forhold med den drepte, under dekke av diverse jobboppdrag. Han konfronterte kona med dette, noe hun avviste.

Den 12. juni sjekket han konas veske og fant nøkler han mente passet til Mohamadys bolig. Han tok med sin ladede pistol, nøkkelen, og dro til leiligheten.

Retten ikke i tvil

Det kom ikke fram opplysninger i retten som støttet den tiltaltes antagelser om et forhold. Retten fant også at det ikke var avgjørende for deres vurderinger om de to hadde et forhold eller ikke.

Om det var et forsettlig eller overlagt drap, skriver retten at «Tingretten finner det bevist utover rimelig og saklig tvil at den tiltalte foretok en realistisk vurdering av sin mulighet for å drepe Mohamady og at han faktisk tok beslutningen om å drepe Mohamady.»

Hans tanker, planlegging, bevegelser og at han hadde tilgang til boligen «viser at drapet ble begått etter grundig overveielse, at han har veid for og imot og at han faktisk til slutt traff sin beslutning om å drepe ham.»

- Kan ikke erstatte Naser

De etterlattes kommentar til dommen er at de respekterer rettens avgjørelse, men at den ikke kan måle seg med det å ta et liv. Det sier den dødes bror Reza Abdulmohammadi til NRK.

– Dette er veldig vanskelig og tungt for oss, fortsetter han. Vi markerte ettårsdagen for Nasers bortgang i går, det er en påminnelse om et stort og uerstattelig tap for oss. Ingenting kan erstatte broren vår. Et barn har mistet sin far, en familie har mistet sin kjære.

Høye erstatningsbeløp

Den dømte også må betale snaut to millioner kroner i oppreisning og erstatning til etterlatte.

Den dødes datter tilkjennes en oppreisningserstatning på 200.000 kroner av retten, og i tillegg en erstatning for lidt tap og bidragsbortfall på drøyt en million kroner. Broren til den drepte er tilkjent erstatning på drøyt 568.000 kroner. Også moren til avdøde er tilkjent 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

Fra fengselsdommen på 17 år fratrekkes 350 dager i varetekt.