Setter inn flere ressurser etter fredagens fylleslag på Tryvann

Det skulle 17 ambulanseutrykninger til da russen festet på Tryvann i går. I kveld må AMK-sentralen sette flere folk på vakt.

Mulig drukningsulykke ved Tryvann

Fire av ambulansene kom fordi man var redde for at en jente hadde druknet.

Foto: Vegard M. Aas / Presse30.no

Fredag kveld var den offisielle starten for russefeiringen i Norge. 10.000 russ samlet seg bare på Tryvann i Oslo. Som en bieffekt av festingen trengte russen hjelp fra 17 ambulansebiler.

Fire av ambulansene var med i søket på en mulig drukning.

Mellom 10 og 12 russ måtte til legevakten i Oslo fordi de var alkoholforgiftede. Noen ble sendt til sine lokale sykehus. Ved Bærum sykehus fikk de inn to russ fra Tryvann natt til lørdag, de hadde småskader bare.

– Det har meg bekjent ikke vært så mange utrykninger til et russearrangement på Tryvann før, sier Rune Gehrken, lleder ved AMK-sentralen.

– Det er uerfaren ungdom dette

De som kom inn til legevakten i Oslo i går var hovedsaklig drit hakkens fulle. Det man gjør i slike tilfeller er stort sett å holde dem våkne og observere dem. I løpet av 3-4 timer er man utenfor livsfare, sier Endre Sandvik, direktør ved Oslo kommunes legevakt.

Møte mellom russ og ambulansetjenesten

Mie Skard

Mie Skard er arrangør av russetreffene på Tryvann.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Lørdag ettermiddag hadde Mie Skard, daglig leder av eventbyrået ROK som arrangerer russetreffene på Tryvann, et møte med leder for AMK-sentralen for Oslo og Akershus, Rune Gehrken. Nå skal de koordinere ressursene bedre.

– Det var uheldig at AMK måtte bruke så store ressurser på dette, fordi vi jo har egen sykestue her med 2 leger, 2 sykepleiere og 4 ambulanser. Men mange ringte direkte til AMK, sier Mie Skard. I kveld øker de beredskapen på sykestua.

AMK setter inn flere i kveld

– Vi styrker ambulansebemanningen og antall personer som tar i mot nødsamtaler i kveld, sier Rune Gehrken på AMK-sentralen.

For ungdom generelt har det vært en økning av alkoholforgiftninger de siste årene.

Endre Sandvik

Endre Sandvik er direktør på legevakten i Oslo.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Det er disse drikkelekene der det er om å gjøre å drikke mest mulig raskest som er farlig, for da får man en peak på alkoholkonsentrasjonen i kroppen. Drikker man mer jevnt og trutt får man ikke en slik topp, sier Endre Sandvik ved legevakten i Oslo.

Drikker ren sprit når de er fulle

– Den shottingen som er blitt mer utbredt de siste to-tre årene er også en uheldig kultur. Ungdom sitter inne og vorser i mange timer, så går de ut i 23-tiden og tar en sterk dram og så får de en peak på rusen som kan bli farlig, sier Sandvik.

Flere jenter enn gutter

Det er generelt flere jenter enn gutter som kommer til Legevakten med alkoholforgiftning.

– Det kommer sannsynligvis av at jenter har adoptert guttenes drikkekultur, mens de i gjennomsnitt tåler 40 prosent mindre alkohol. Dette kommer hovedsaklig av at leverens avgiftningsevne er lavere hos jenter, sier Sandvik.