160 personer innbrakt av politiet

Politiet opplevde sabotasje mot sambandet under urolighetene. De har brakt inn rundt 160 personer for ordensforstyrrelser etter demonstrasjonen i Oslo sentrum.

Mange arrestert etter demonstrasjon
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ti av de som er innbrakt er under 16 år gamle, den yngste er 13.

Det som skulle være en fredelig demonstrasjon utartet til opptøyer og vandalisme i Oslo sentrum lørdag ettermiddag.

- Politiet observerte voldsom aggresjon fra et større antall personer. Det ble avfyrt raketter, utøvd skadeverk og kastet gjenstander mot politiet og andre, og av hensyn til de involvertes sikkerhet har politiet benyttet tåregass for å spre folkemengder, heter det i en pressemelding fra politiet.

De innbrakte ble fraktet med busser til politihuset på Grønland, der ble vurdert om de innbrakte skulle bli pågrepet og siktet.

Sabotasje mot politiet

Politiet fikk problemer under aksjonene da sambandet deres ble sabotert. Informasjon som ble utvekslet mellom patruljene ble forstyrret. Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo Politidistrikt, sier til NRK at de har jobbet med problemet, og han mener at dette viser at de som lager opptøyer har er organisert og har ressurser.

Fyrverkeri mot politiet

Demonstrasjonen mot krigen på Gaza så lenge ut til å gå fredelig for seg, men ved 15.30-tiden startet rakettoppskyting både mot politi og ambassade og inne i folkemengden.

Det ble også kastet andre gjenstander gjennom luften.

Ved 16.50-tiden valgte politiet å bruke tåregass mot demonstrantene.

- Vi har valgt å bruke tåregass for å prøve å spre elementene som kaster og bruker fyrverkeri, sier informasjonssjef ved Oslo politidistrikt, Unni Grøndal ved 16.50-tiden.

Ble omringet

Demonstrantene ble omringet etter at politiet hadde tatt i bruk tåregass.

Deretter ble det krevd at demonstrantene skulle forlate området umiddelbart.

- Noen tjenestemenn er skadd etter å ha blitt truffet av stein, men det er bare snakk om lettere skader, opplyser en polititjenestemann på stedet til NTB.

Ved 17.30-tiden var situasjonen ved ambassaden i Parkveien roligere, og flere av demonstrantene tok turen til Jernbanetorget for å fortsette der.

(Saken fortsetter under)

Video nsps_upload_2009_1_10_17_19_26_2013.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Demonstrantene avfyrer store mengder fyrverkeri

- Ødelegger ytringsfriheten

Kristin Halvorsen i Gaza-demonstrasjon

Kristin Halvorsen deltok i demonstrasjonen lørdag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- To personer er pågrepet og to er skadet. Den ene har mindre skader, den andre kjenner vi ikke skadeomfanget til, sier Grøndal.

Finansminister Kristin Halvorsen var blant dem som deltok i demonstrasjonen.

- Jeg synes det er skrekkelig for alle som er opprørt over situasjuonen i gaza at all oppmerksomhet blir om pøbelvirksomhet. De ødelegger for vår ytringsfrihet, sier hun til NRK i etterkant av demonstrasjonen og opptøyene ved den israelske ambassaden.

Hjalp barn og barnevogner ut av toget

Politiet holdt lenge en lav og avventende profil.

- Vi har valgt å ligge lavt for å ikke provosere demonstrantene. Vi følger nøye med vurderer situasjonen fortløpende, sa Grøndal ved 16-tiden.

Barn og barnevogner ble hjulpet ut av toget da det begynte å utarte. Grøndal sa ved 16-tiden at det foreløpig ikke var akutelt å gripe inn mot demonstrantene.

Demonstrasjon
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Vi vil ikke gripe inn før det er fare for liv, legeme og helbred, sa Grøndal.

Politiet har sperret av et stort område rundt ambassaden med både gjerder og kjøretøyer.

Flere tusen demonstranter

Blitzer pågripes

Stein Lillevolden pågripes av politiet.

Foto: Egil Fujikawa Nes

Flere tusen demonstranter gikk mot Israels ambassade i Parkveien i Oslo etter den anti-israelske demonstrasjonen foran Stortinget lørdag ettermiddag.

Etter oppfordring fra LO i Oslo ble det lørdag formiddag besluttet at demonstrasjonen skulle avsluttes ved Stortinget . Dette for å forhindre voldsepisoder ved ambassaden. Til tross for dette oppfordret enkelte av arrangørene til at demonstrasjonen likevel skulle avsluttes ved ambassaden.

En blitzer ble pågrepet av politiet før demonstrasjonen.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i Oslo
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Trakk seg fra demonstrasjonen

Etter at markeringen ved Stortinget var over, beveget flere tusen demonstranter seg derfor mot Israels ambassade. Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina besluttet da å trekke seg fra markeringen og organisasjonenes vakter trakk seg tilbake.

Blitz er blant dem som har tilsluttet seg demonstrasjonen. På sine nettsider skrev Blitz fredag at de støttet torsdagens opptøyer i Oslo sentrum, og at de ser fram til å delta i videre kamper mot okkupasjonen av Palestina.

Torsdag utartet et arrangement til støtte for Israel seg. Over 30 personer ble pågrepet og innbragt.

Oslos ordfører Fabian Stang gikk ut før demonstrasjonen lørdag og ba folk besinne seg.