Hopp til innhold

16-åring kan ha dødd av stress

Gutten som døde på Holmlia i 2017, døde trolig ikke som direkte følge av vold. Det kom frem i retten.

Statsadvokat Johan Øverberg, aktor

AKTOR: Vold var trolig ikke direkte årsak til at 16-åring døde på Holmlia, sa politiadvokat Børge Enoksen i Oslo tingrett tirsdag.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Rettssaken mot 21-åringen som står tiltalt for grov kroppskrenkelse med døden til følge startet i Oslo tingrett tirsdag.

Det var 16 år gamle Mohammed Altai som i 2017 døde etter voldshendelsen på Holmlia skole i Oslo.

21-åringen ønsket ikke å forklare seg i rettssaken. De to forklaringene han tidligere har gitt til politiet ble derfor sentrale i retten.

Med «flat hånd»

I retten erkjente tiltalte seg delvis skyldig. Det vil si at han innrømmer å ha slått Mohammed Altai, men han mener at han ikke kan klandres for det som skjedde etterpå.

I tiltalen legges det særlig vekt på at volden skjedde uten forvarsel. Og at tiltalte skal ha bedt vitner om ikke å ringe ambulanse. Han burde ha gjort mer for å redde Mohammed.

– Dette stemmer ikke, det ble ringt etter en som kunne førstehjelp. At det tok noen minutter før ambulansen ble ringt må ses i lys av at det var en kaotisk situasjon på stedet, sier forsvarer Øyvind Bratlien.

Øyvind Bratlien, forsvarer

Advokat Øyvind Bratlien forsvarer 21-åringen som er tiltalt for grov kroppskrenkelse med døden til følge.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

– Han har bare slått ham med en flat hånd, uten at det er noe mer enn det, forteller Bratlien.

I retten støttet aktor Børge Enoksen denne forklaringen. Han viste til at obduksjonsrapporten ikke avviker fra tiltaltes forklaring, om at det var relativt beskjedne slag med flat hånd.

Rapporten viste heller ikke tegn til hjertelidelse, men spekulerer i om Mohammed kan ha hatt en sjelden tilstand der stress kan føre til hjertestans.

Det var altså ikke slagene som tok liv av Mohammed, men oksygenmangel i hjernen etter hjertestansen.

– Slagene mot 16-åringen var relativt beskjedne, og underlaget han falt på var heller ikke veldig hardt, sa aktor Børge Enoksen i sitt innledningsforedrag,

Likevel er storebroren nå tiltalt for grov kroppskrenkelse med døden til følge.

– Jeg vet at du skal banke meg

Den tiltalte 21-åringen er storebroren en jente som 16 år gamle Mohammed Altai skal ha hatt en relasjon til. I følge forsvarer Bratlien har han fått høre at Mohammed holder på med søsteren hans. Samtidig som han skal ha holdt på med flere andre.

Storebroren mottar en sms fra Mohammed: – Jeg er veldig redd, jeg vet at du skal banke meg.

– Ikke vær redd, svarer 21-åringen, ifølge politiavhøret som ble lest opp i retten.

Holmlia skole 27.07.2017

Ifølge tiltalen døde Mohammed Altai (16) etter å ha bli slått flere ganger i hodet

Foto: Fredrik Buer / NRK

Når de to møtes på Holmlia skole spør 21-åringen hva Mohammed vil med søsteren hans. Når Mohammed svarer «jeg elsker henne» blir broren irritert.

Mohammed får et slag med flat hånd mot hodet og faller. Storebroren forteller i politiavhøret etterpå at han kan se på Mohammed at han er vettskremt.

Han fiker til ham en gang til. Men så slutter hjertet til Mohammed å slå og han svimer av. Mohammed havner i koma. En drøy måned senere dør han på Rikshospitalet.

– Dette er en sak mange unge kan lære mye av, sier forsvarer Bratlien. – Hva skal man gjøre og ikke gjøre når en så alvorlig helsesituasjon oppstår, fortsetter han.

Et spørsmål om ære?

Det har gått nesten siden to og et halvt år siden episoden i storefri.

Erlend Liaklev Andersen, bistandsadvokat

Bistandsadvokat Erlend Liaklev Andersen representerer familien til avdøde Mohammed Altai

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Nettopp det at tiltalte kom til Holmlia skole på grunn av søsterens relasjon til Mohammed, har fått flere i nærmiljøet til å reise spørsmål om ikke volden var motivert av et ønske om å beskytte søsteras ære.

– Konfrontasjonen er ikke et eksempel på forsvar av ære eller kontroll, men på en storebror som vil beskytte lillesøsteren sin, sier forsvarer Øyvind Bratlien.

Familiens bistandsadvokat Erlend Liaklev Andersen sier til NRK at ære er et tydelig tema i rettsaken, men at han vil være forsiktig med å sette merkelapp på saken.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i retten

Flere politikere har møtt opp i rettssaken i dag. Her ved byrådsleder Raymond Johansen og Sarah Gaulin begge fra Arbeiderpartiet

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK