150 meter lange skip kan droppe los

Godafoss var 165 meter lang da skipet gikk på grunn i nasjonalparken. Nå blir det enklere for lange skip å kjøre til Fredrikstad.

Godafoss

Godafoss er 165 meter lang - nå kan nesten like lange skip få seile uten los.

Foto: NRK

Ekstra store skip kan kjøre gjennom nasjonalparken uten los fra femtende oktober. Det har Kystverket bestemt. Losformann i Fredrikstad, Hans Jacob Liljebjelke, er kritisk.

– Jeg synes ikke det er sikkerhetsmessig forvarlig og fortsetter det sånn kommer vi til å se enda flere ulykker som Godafoss.

Lasteskipet Godafoss gikk på grunn midt i nasjonalparken på Hvaler.

Øker 45 meter

I oktober kan nemlig skip som bare er femten meter kortere enn Godafoss få seile inn til Borg havn uten los som erstattes av egne sertifikat.

Det kreves at kapteiene har seilt til fredrikstad minst seks ganger i løpet av to år. Til sammenligning hadde kapteien på Godafoss tjueseks turer bak seg. Liljebjelkes kritikk handler ikke om losens tilværelse, sier han.

– For oss som loser har ikke dette så mye praktisk betydning hvis trafikken minker over tid og da vil det blir naturlig avgang. Vi som loser vil alltid ha nok å gjøre, sier han.

– Horribelt

Lengden øker fra 105 meter til hundre og femti meter i den ulykkesutsatte innseilingen til Borg havn, som skal gjøres dypere og bredere for nesten en halv milliard kroner. Losformannen mener utvidelsen av lengden kunne ventet til skipleia var ferdig.

- Foreløpig er verken den lovede merkingen eller utvidelsen ferdig og da synes jeg det er helt horribelt å sette grensene så høyt.