11 pågrepet i stor narkoaksjon i Oslo

Politiet har beslaglagt over 100 kilo amfetamin og kokain i en stor aksjon.

Einar Aas

SATSER STORT: Store mengder amfetamin og kokain ble beslaglagt ved tre ulike anledninger i høst. – I sum har vi gjort beslag som er meget store i norsk sammenheng, sier Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Pågripelsene skjer som en del av en satsing ved Seksjon for organisert kriminalitet mot narkokriminelle med bakgrunn fra Vest-Balkan. Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Store mengder amfetamin og kokain ble beslaglagt ved tre ulike anledninger i høst.

– Det første var 23. september. Da ble det pågrepet tre personer, sier Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NRK.

Før helgen slo politiet til igjen. Fredag ble ytterligere åtte personer pågrepet i forbindelse med en overlevering, men to ble løslatt. Lørdag ble ytterligere to personer pågrepet.

Til sammen ble 13 personer pågrepet under aksjonen, mens kun 11 personer er siktet i saken.

– I sum har vi gjort beslag som er meget store i norsk sammenheng, sier Aas til NRK.

Fremstilles for varetektsfengsling

Tre av de 11 ble pågrepet i september og har sittet i politiets varetekt med brev- og besøksforbud siden.

Mandag ble fem menn fremstilt for varetektsfengsling, mens de tre siste personene trolig blir fremstilt tirsdag.

– Min klient erkjenner straffskyld for en betydelig mindre del enn det siktelsen omfatter, sier Lars Leversen, som forsvarer en av dem som mandag ble fremstilt for varetektsfengsling.

Lars Leversen

Advokat Lars Leversen forsvarer en av de siktede i saken. Hans klient erkjenner straffskyld for en betydelig mindre del enn det siktelsen omfatter.

Foto: Olav Rønneberg / NRK

En annen av de pågrepne samtykket til fengsling.

– På nåværende tidspunkt i etterforskningen får politiet ofte viljen sin når det kommer til varetektsfengsling. Det har jeg forklart han, og derfor samtykket han til fengslingen. Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld i saken, sier forsvarer Sverre Sjøvold til NRK.

De fem som ble fremstilt mandag, ble alle varetektsfengslet i fire uker og må sitte i full isolasjon i to uker, ifølge kjennelsene.

Leverandører pågrepet

Narkotikaen fra beslagene skal dreie seg om samarbeid mellom narkoleverandører fra Vest-Balkan og mottakere i Oslo.

En av de pågrepne skal ifølge avisa være en person som tidligere er kjent fra B-gjengmiljøet. Ellers er det ifølge Aas personer med ulik etnisk bakgrunn.

– Vi har lenge sett på tunge kriminelle miljøer i hovedstaden, spesielt gjengmiljøene, sier Aas.

Politiet utelukker ikke at det kan bli flere pågripelser i saken.