Hopp til innhold

10 av 23 arresterte fortsatt i Norge

Da Lier statlige ventemottak brant ned til grunnen i fjor, lovet Regjeringen at alle de arresterte skulle sendes ut av Norge så fort som mulig. Fortsatt er mange igjen i landet.

Brann Lier statlige ventemottak

23 asylsøkere ble arrestert etter at Lier statlige ventemottak brant ned til grunnen

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Brannen på Lier statlige ventemottak i juli i fjor ble startet av beboerne på stedet. Flere av asylsøkere, som på den tiden ventet på å bli sendt ut av landet, tente på mottaket i ren frustrasjon over forholdene.

Nå, ett år etter, er fortsatt 10 av de 23 arresterte ikke sendt hjem.

– Dette er personer det i utgangspunktet er veldig vanskelig å få returnert, og derfor tar ting tid. Men vår ambisjon er helt klart at alle sammen skal sendes ut av landet, sier statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth.

Utbrente ruiner ved Lier ventemottak

Utbrente ruiner ved Lier ventemottak.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Samme mann gikk kort tid etter brannen ut og sa at alle de involverte asylsøkerne skal sendes ut av landet så fort som mulig.

Les også: Fortsatt i Norge etter mottaksbråk

Tre sporløst borte

Ifølge Drammens Tidende er det foreløpig bare én person som venter på å bli sendt ut.

Én person er satt bak lås og slå og soner en dom på tre år som angivelig hovedmann for opptøyene. Tre personer er sporløst borte. Tre andre personer bor fortsatt på ordinært mottak uten de nødvendige ID-papirene norske myndigheter trenger for å få dem returnert.

Én somalier kan ikke tvangsreturneres, mens én person venter på å få saken sin behandlet i UNE og har foreløpig lovlig opphold.

– Kriminelle ut først

Av de 13 som Politiets Utlendingsenhet (PU) har sendt hjem, er sju tvangsreturnert, mens seks irakere har reist frivillig.

– Dessverre sitter fortsatt mange altfor lenge på et mottak før de returnerer til hjemlandet, men den klare beskjeden fra PU er at kriminelle skal ut først, sier statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth.

En 37 år gammel kurder er den eneste som er dømt for opptøyene. Han er også dømt til å betale en erstatning på åtte millioner kroner. De 22 andre ble løslatt i løpet av få dager etter brannen.

Lier ventemottak

Politiet holdt vakt rundt asylsøkerne samme kveld da det brant.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Store mørketall

Ferske tall fra PU viser at 379 personer ble uttransportert i mai måned i år. Av disse er 85 personer straffedømte.

Det er en økning på 23 prosent sammenlignet med april måned i år. Totalt er 1958 personer er uttransportert så langt i år.

I dag sitter 4441 personer på norske mottak og venter på å bli sendt ut av landet. Men mangel på utreisekontroll gjør at norske myndigheter mangler oversikt over hvor mange som frivillig velger å reise.

Ifølge UDI er det i tillegg store mørketall på hvor mange som oppholder seg ulovlig i Norge. Så mange som 18.000 personer kan være ulovlig i landet.

2600 forsvant

Asylsøkere som får endelig avslag på sin søknad blir i dag oppfordret til å returnere til hjemlandet frivillig, men svært få personer gjør det. Asylsøkerne står også fritt til om de ønsker å bo på et mottak.

– Det er politiets oppgave å bestemme hvem som skal få gå fritt omkring og hvem som ikke skal få det, sier Lise Christoffersen, innvandringspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet og tidligere Drammensordfører.

I fjor forsvant 2600 personer fra norske mottak.

– Jeg forstår at folk tenker at vi som politikere ikke gjør nok for å få folk sendt ut av landet. Hadde vi hatt mulighet til å sende dem ut med en gang, hadde vi også gjort det, men asylsøkere har også krav på rettsikkerhet, sier Christoffersen.

– Når de kommer til landet uten nødvendige ID-papirer blir det et vanskelig arbeid med å fremskaffe korrekt identitet. Vi sliter i dag med lang saksbehandlingstid og sikker ID på disse. Dette jobber vi bevisst med hver dag og vi ser resultater, men slike saker tar tid.

Se video fra brannen:

Video Brann i ventemottak på Lier

Brann i ventemottak på Lier