Hopp til innhold

10-åring utsatt for nettsvindel

Svindlere tar kontrollen over webkameraet ditt for å lure deg for penger. Økningen av svindeltilfeller etter nyttår har vært enorm, mener eksperter.

Svindlere slår til oftere enn før, og tar stadig i bruk nye midler - nå tar de kontrollen webkameraet ditt for å lure til seg penger. Politiet innrømmer at de kan spore svindlerne - men å gjøre det er rett og slett for kostbart.

10 år gamle Hans Olav Alfheim (t.v.) ble forsøkt svindlet via internett. Her sammen med broren Harald.

En av de som er blitt forsøkt svindlet er ti år gamle Hans Olav Alfheim.

– Jeg bare spilte litt, og så kom en hvit skjerm. Plutselig blinket webkameraet, sier 10-åringen.

Sperret

Sammen med broren Harald forsøkte han å slå av datamaskinen, og starte den på nytt.

Da dukket det opp en dialogboks hvor det stod at de hadde brutt loven, og at dataen var sperret. For å åpne den måtte de betale en bot på 1000 kroner til 7Eleven.

– Jeg tenkte bare at vi måtte betale med en gang, sier eldstebror Harald.

Da moren fikk høre hva som hadde skjedd ringte hun politiet.

– De sa at det var tull og tøys, og at vi ikke måtte betale.

Begrensede ressurser

Det kalles «Politiviruset». Bildet av deg er i et dokument, som angivelig er fra Politiet – og det forteller deg at du er lovbryter, og må sette penger inn på en navngitt konto.

Politiet kan bare sette av begrensede ressurser til å etterforske slike saker, sier krimsjef Ivar Prestbakken i Fredrikstad

– Det er fullt mulig å følge pengestrømmen, men samtidig så skal vi vite at det er små beløp det dreier seg om hver gang, og det er forskjellige kontoer i utlandet.

– Den typen etterforskning er kostnadskrevende og krever veldig mye i forhold til samarbeid med de ulike landene. Og det er ikke alle land vi har avtale med heller, når det gjelder sånne ting, sier Prestbakken.

(Saken fortsetter under bildet.)

Svein Hansen, Stabil Data

Svein Hansen hos Stabil Data har mottatt mange henvendelser fra kunder som er utsatt for «politiviruset».

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Mange henvendelser

Det såkalte «politiviruset» har vært i omløp en stund. Men det er de siste ukene datahjelperne virkelig har fått merke det.

– Vi har vel på det meste to-tre henvendelser om dagen, og i gjennomsnittet fire til seks i uka, med politivirus. Jeg synes det er mye, sier Svein Hansen hos Stabil Data.

Han forteller at folk blir redde, og at de ikke skjønner hva de har gjort galt.

– De er skjelvne, og har ringt politiet. Noen sier at de ikke har vært på noen stygge sider, men man kan jo få det overalt.

Ikke farlig

Viruset en kryptering som låser hele maskinen.

– Så får du opp at politiet har stengt skjermen. Der står det at du har gjort flere ulovlige ting, lastet ned musikk, porno, you name it.

Han understreker at de fleste lukter lunta når de får beskjed om å betale 1000 kroner til 7Eleven.

Selv om viruset i følge Hansen er relativt ufarlig, anbefaler han folk å beskytte dataen sin godt.

– Det er andre virus som er mer skremmende, hvor folk er inne og roter på maskinen din. Så folk bør passe på virusprogram, at det er virkelig bra.