10 år med motorvei over Svinesund

Den 10. juni 2005 ble firefelts-motorveien over Svinesund åpnet. Det er med andre ord ti år siden kong Harald møtte kung Carl Gustav midt på den nye brua.

Fra åpningen av Svinesundsbrua 10. juni 2005

Se video fra Svinesund 10. juni 2005: Kongelig svensk-norsk møte på den nye Svinesundsbrua fredag. F.v. kronprinsesse Victoria, dronning Silvia, kong Harald, dronning Sonja, kong Carl Gustaf, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.

Anslagsvis 15.000 mennesker var samlet på den nye brua på åpningsdagen. Den svenske og den norske kongefamilien gikk fra hver sin side av den 704 meter lange brua og møttes på midten. Åpningen fant sted tre dager etter 100-årsjubileet for unionsoppløsningen i 1905.

– Den nye og storslåtte Svinesundsbrua, som vi skal åpne sammen, innleder et nytt kapittel på den norsk-svenske forbindelsen. Dette er et sterkt symbol på fellesskapet mellom våre to land, sa Kong Harald under åpningen for ti år siden.

På plass på tre år

Den viktige brua ble planlagt og bygget i løpet av en periode på 36 måneder. Støpingen av de første delene av den store buen ble påbegynt i 2003. I mai 2004 ble en gigantisk kran benyttet til å heise opp veibanen, til sammen 24 ulike biter på hver 80 tonn.

10. juni 2005 var alt på plass og den høytidelige åpningen gikk etter programmet i vakkert sommervær. Åpningsseremonien ble sendt direkte på radio i Norge og Sverige samtidig. Årevis med lange køer på E6 mot grensen var historie.

Arkivopptak fra 2004: Elementer til den nye Svinesundsbrua heises på plass.

Sommeren 2004 ble elementene til veibanen heist på plass. Se NRK Østfolds TV-sending fra hendelsen.

Navnekonkurranse

I 2001 ble det utlyst en navnekonkurranse: Hva skulle den nye flott brua hete? I oktober 2003 var svaret klart: Den nye brua skulle kort og godt hete Svinesundsbrua. I Sverige ble navnet Svinesundsbron. Det bestemte Statens vegvesen og deres svenske kolleger i Vägverket i fellesskap. Den gamle broen fikk samtidig navnet Gamle Svinesundsbrua / Gamle Svinesundsbron.

I forbindelse med jubileet for unionsoppløsningen ble det arrangert en konkurranse med tittelen «Århundrets byggverk». Hvert fylke skulle velge et byggverk til en nasjonal finale, og de to broene over grensen ved Svinesund ble valgt til Østfolds representant i landsfinalen. Vinner av konkurransen nasjonalt ble imidlertid Atlanterhavsveien.

Jubileet for ti år med motorvei over grensen blir ikke markert i større utstrekning.

6. juli i år åpner sju kilometer med motorvei gjennom Tanum i Bohuslän, og da blir det sammenhengende motorvei fra Oslo til Malmö.

Svinesundsbrua bygges

Fra byggingen av den første Svinesundsbrua som ble åpnet i 1946.

Foto: Statens vegvesen