Hopp til innhold

- Visste om sprekk-faren

Oslo bystyre visste at faren for Kollen-sprekk var overhengende da utbyggingen ble vedtatt i desember i fjor.

Holmenkollen rives
Foto: Helge Carlsen / NRK

Alle partier unntatt Rødt gikk inn for en øvre kostnadsramme det bare var 50 prosent sjanse for å holde. Dette var politikerne informert om på forhånd.

Uten sikkerhetsnett

Det nye nasjonalanlegget i Holmenkollen er historien om en varslet kostnadssprekk. Utbyggingen skjer nemlig uten det sikkerhetsnettet som er vanlig ved store offentlige byggeprosjekter.

Norges fremste autoritet på området er Bjørn Sund. Han er prosjektdirektør for nye Ahus og har tidligere ledet byggingen av blant annet hovedflyplassen på Gardermoen og Telenor-hovedkvarteret på Fornebu, alt innenfor budsjett. Sund sier at det vanlige er å operere med en såkalt styringsramme det er 50 prosent sjanse for å holde, men å legge inn en reserve som gjør at den øvre kostnadsrammen er langt sikrere.

- Det pleier å være en øvre kostnadsramme som gjør at det er 85 prosent sikkert at man holder seg innenfor budsjettet, sier Sund.

(Saken fortsetter under bildet)

Nye Holmenkollen

Slik blir nye Holmenkollen.

Foto: Oslo kommune

- Svært uvanlig

- Hvor vanlig er det at man opererer med en øvre kostnadsramme som kun gir 50 prosent sjanse for å holde seg innenfor budsjett?

- Det tror jeg er svært uvanlig. Slik vil man helst ikke ha det. Det betyr egentlig at man er forbi sannsynligheten for å lande prosjektet slik det var budsjettert, sier Sund.

Også Statsbygg og Statens Vegvesen sier til Østlandssendingen at 85 prosent sannsynlighet er regelen når store prosjekter budsjetteres.

- Merkelig med mistillit når de var informert

Da bystyret vedtok Kollen-utbyggingen, informerte byrådet om at det bare var 50 prosent sjanse for å holde budsjettet på 900 millioner kroner og at en sannsynlighet på 85 prosent ville kreve mer enn 100 millioner kroner ekstra.

Dette tok hverken byrådet selv eller bystyreflertallet hensyn til. Ingen bør derfor være overrasket når utbyggingen nå sprekker med nettopp 100 millioner kroner og kanskje med 180 millioner til. Det sier Erling Folkvord fra Rødt.

Opprørt: Erling Folkvord (Rødt)

Erling Folkvord (Rødt)

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Det bystyreflertallet som gikk for dette opplegget visste at det var sannsynlig at kostnadene kom til å bli mye høyere. Det visste de som hadde brydd seg om å lese saksdokumentene som var lagt fram i bystyret, sier Folkvord.

Folkvord mener at SVs mistillitsrasling dermed kommer i et underlig lys.

Les: - Byråden må stilles til ansvar

- Partiet Rødt er dypt politisk uenig i den linjen som byrådet og flertallet i bystyret har valgt. Den gir oss lite hoppsport for veldig mye penger. Jeg synes det er rart at de som var informert om at det kom til å gå galt, truer med å fremme mistillitsforslag mot den som informerte dem om at det kom til å gå galt.

Les også: Avviser mistillit