- Ville ikke drepe

Mannen som står tiltalt for drapet på sin kone utenfor et krisesenter, hevdet i retten at han ønsket å ta med ektefellen hjem til barna, ikke drepe henne.

Drammen Tinghus
Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Mannen erkjenner at det var han som stakk ned og drepte kona utenfor Betzy krisesenter i Drammen i fjor høst.

Men målet var ikke drap, han ville få med ektefellen hjem til barna, fastholdt mannen da rettssaken startet tirsdag.

Konfliktfylt ekteskap

Et konfliktfylt forhold preget av vold og sjalusi ble avdekket da rettssaken etter drapet ved Betzy krisesenter i Drammen startet over pinse.

På tiltalebenken sitter ektemannen tiltalt for overlagt drap og på første tilhørerbenk parets tre barn og offerets bror.

Både den tiltalte selv, konas bror og ansatte ved krisesenteret har skildret et ekteskap i ruin. Den 39 år gamle kvinnen skal ha blitt utsatt for vold helt fra hun som 15-åring ble tvangsgiftet til den fem år eldre sveiseren i Iran.

Da de kom til Norge ble de først skilt, men giftet seg på nytt igjen etter kort tid.

Etter at de flyttet til Bærum begynte mannen å beskylde kona for å være utro mot ham og for at broren hennes påvirket henne med vestlige ideer.

- Var glad i meg

- Hennes måte å snakke på førte til at alt ble ødelagt. Broren ga upassende anbefalinger og råd til henne. Sannheten var at min kone var veldig glad i meg og jeg var veldig glad i henne, sa mannen.

Mannen beskyldte kona for å ha vært utro med i alt sju menn. På spørsmål fra aktor, statsadvokat Lar Erik Alfheim, sa mannen at han var 1.000 prosent sikker på at ektefellen bedro ham.

Til tross for beskyldningene og ufreden med kona, påstår den tiltalte at det ikke var i hans tanker å drepe henne da han den 10. oktober i fjor greide å finne henne på krisesenteret i Drammen. I retten forklarte han at han hadde pyntet seg og satt på hennes favoritt-CD i bilen.

- Målet var ikke å drepe min kone. Jeg ønsket at hun skulle komme tilbake og at vi kunne begynne livet på nytt, sa mannen i sin forklaring.

Mye blod

Kvinnen ble stukket over 20 ganger, flere av hoggene var dype og gikk helt til skjeftet på kniven, fortalte et vitne som var sammen med offeret da ektemannen oppsøkte dem.

Kniven hadde han laget selv av et stykke jern som han hadde slipt skarpt og teipet på jobben dagen før. Våpenet er aldri funnet selv om dykkere har lett i det området som den tiltalte har påvist i Drammenselva.

- Det rant store mengder mørkt blod fra kroppen. Jeg var ikke forberedt på slikt. Jeg trodde bare noen hadde kranglet på utsiden, sa en nabokvinne som hadde vært høygravid da hun kom knivofferet til unnsetning.

Den 30 år gamle pedagogen gikk ut fra huset sitt fordi hun trodde det var en narkoman som hadde falt over ende på fortauet. I stedet var det en døende trebarnsmor som hadde våget seg på utsiden av krisesenterets vegger.

Burde vært skilt

- Jeg sa allerede etter ett år at de burde skilles, sa offerets bror da han vitnet i retten.

Mannen er universitetslærer i Stockholm og underviser blant annet i temaet om vold mot kvinner. I retten beskrev han ekteskapet mellom søsteren og smeden som katastrofalt fra første stund.

- Søsteren min ville til utlandet fordi hun ikke turte eller ville skille seg i Iran. Flere ganger hadde hun vært sykehusinnlagt på grunn av vold, sa mannen.