Hopp til innhold

- Vil fortsette å slakte ulovlig

Torsdag ble halal-slaktere tatt på fersken i Østfold.  Nestleder i islamsk råd tror noen troende muslimer vil fortsette å bryte loven for å skaffe seg halalkjøtt slaktet på tradisjonelt vis.

Torsdag kveld avslørte Mattilsynet at det ble drevet ulovlig halalslakting av sau på en gård i Eidsberg i Østfold. Sauen ble ikke bedøvet før den fikk strupen skåret over, noe som er ulovlig i Norge.

Forholdet er anmeldt, og Mattilsynet har sagt at de håper dette vil virke forebyggende.

- Noen troende muslimer vil fortsette å bryte loven for å skaffe seg halalkjøtt slaktet på tradisjonelt vis,  sier nestleder i Islamsk Råd i Norge, Asgahr Ali.

Ønsker unntak

Asghar Ali, som også er Ap-politiker, tror ikke det blir siste gang det foregår den type slakting på norske gårder.

- Når det ikke legges til rette for religionsfrihet, kan noen troende mennesker forsøke å omgå lovverket, sier nestlederen i Islamsk Råd til Nationen.

 

Ali understreker at rådet mener alle muslimer skal følge norske lover og regler. Han er likevel misfornøyd med at det ikke kan gjøres unntak for halalslakt.

- Om dyrehelse skal komme foran, bør man forby all slakt av dyr i Norge. Bare se hvordan kylling produseres i de store kyllingfarmene, sier han.

Etter påtrykk fra jødisk og muslimsk hold jobbes det med å revidere EU-direktivet for slakt av dyr for å imøtekomme krav til religionsfrihet, men landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) har sagt at han ønsker å fastholde forbudet mot å skjære strupen over på dyr som er ved bevissthet.