Hopp til innhold

- Vikarer har jobbet for mye

Halden kommune innrømmer brudd på arbeidsmiljøloven. Nå skal det ryddes opp, sier kommunalsjef for helse og omsorg Gun Kleve.

Eldreomsorg, sykehjem

Illustrasjonsbilde.

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Fagforbundet har anmeldt Halden kommune til Arbeidstilsynet for brudd på arbeidsmiljøloven.

Les: Rovdrift på utenlandske vikarer

Leder av Fagforbundet i Halden, Kirsti Rørmyr, mener at kommunen bedriver sosial dumping av i hovedsak svenske vikarer i helsesektoren.

- De jobber langvakter som de faste ikke har lov til, de jobber hver helg og doble vakter lørdag og søndag. I tillegg jobbes det for mange dager i strekk, har Rørmyr sagt til NRK.

Video nsps_upload_2009_9_25_16_48_28_2506.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Innleide vikarer har jobbet for mye

Nå innrømmer kommunalsjef for helse og omsorg Gun Kleve at innleide vikarer har jobbet mer enn det som er lov. Nå skal ledelsen i kommunen rydde opp.

- Det viser seg at noe av det stemmer. Innleide vikarbyråer har levert personer som har jobbet doble vakter i noen tilfeller. Det er helt riktig. Og jeg har i hvertfall registrert et tilfelle hvor en person har jobbet elleve dager etter hverandre. Når vi fikk avdekket dette i går kveld, har vi satt en stopper for det og satt i gang tiltak for at dette ikke skal skje mer, sier Kleve.

- Mer helgejobbing går ikke utover brukerne

Nå vil Halden kommune redusere antall deltidsstillinger og øke fulle stillinger. Det medfører at de faste ansatte må jobbe mer i helgene.

Rådmann Per Egil Pedersen hevder at dette ikke har gått utover brukerne og at det ikke ikke vil gjøre det i fremtiden heller, når de faste ansatte må belage seg på mer helgejobbing.

- Nei, det har jeg ikke noen grunn til å tro. Halden kommune har en fremragende helse- og omsorgssektor, sier Evensen.

- Ikke gunstig i det hele tatt

Men hovedtillitsvalgt i Delta, Nina Aarbu, er ikke enig i at mer helgejobbing ikke vil gå utover brukerne.

- Nei, da kommer jo det faglige nivået inn. Det at vi må jobbe mer på helger og blir mer slitne - det vil jo gå utover brukerne våre. Kanskje vi kommer først klokken åtte om morgenen og så skal vi komme tilbake klokken ni og legge samme person. Vi blir slitne. Det er ikke gunstig i det hele tatt, sier Aarbu.

Les også: Raser mot rådmann