Hopp til innhold

- Vi tar kanskje friheten for gitt

Det var sekstenåringen Hannah Onshuus som minnet alle de frammøtte om at frigjøringsdagen fremdeles handler om vår frihet. Og at det mange steder i verden ikke engang er lov å snakke fritt.

Hanna Onshuus

Selv om vi har vår ytringsfrihet og lever i et trygt land, må vi ikkje glemme at vi en gang var ufri. Det minnet Hannah Onshuus tilhørerne om, under 8. mai-markeringen i Drammen.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

I den sure kulden ved minnestedet for de falne under andre verdenskrig ved Strømsø kirke var det godt oppmøte 8. mai. Med korpsmusikk, korsang og appeller ble den lykkelige dagen for 69 år siden markert.

– Rykk tilbake til start

Tore E. Brath

Lederen for Drammen Forsvarsforening la ned krans ved minnemerket. Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen var til stede.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

Leder av Drammen Forsvarsforening, Tore E. Brath, la ned krans på minnesmerket for Drammenserne som falt under andre verdenskrig. Han koblet sammen 200-års jubileet for vår grunnlov med de vanskelige årene 1940-45, hvor Norge var ufritt.

Veterankompaniet Akershus

Veterankompaniet Akershus stilte med flaggvakt.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

I sin appell minnet han på at Norge ikke var en fri og egen nasjon i mer enn 35 år fra vi fikk vår egen konge i Haakon 7. til den tyske okkupasjonsmakten inntok Norge 9. april 1940.

– Da var det å rykke tilbake til start. I løpet av et døgn mistet vi friheten grunnlovsfedrene hadde kjempet for, sa han.

Veterandagen

Minnesmerke over 2. verdenskrig

Minnesmerket over falne under andre verdenskrig står ved Strømsø kirke.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

8. mai er også Veterandagen, som markerer alle de nordmenn som har bidratt både under andre verdenskrig og i fredsbevarende styrker i flere verdensdeler i årene etter verdenskrigen. Mange veteraner møtte i uniform for å bidra til markeringen.

Hanna Onshuus fra Drammen Ungdomsråd holdt appell. Hun hadde spurt sine venner og klassekamerater om hva de assosierte med frihet og kampen mot den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig.

– Mange tenker at friheten til å kunne si det vi vil, og føle oss trygge, er bare slik det er. Vi må tenke på alle som har kjempet for friheten vår, og at det den dag i dag er mange tapre norske menn og kvinner som bidrar i fredsbevarende styrker og hjelper folk i andre land, sa sekstenåringen.