- Vi er på toppen av kremkaka

Sykdommen har gjort lanseringsklare Anne Grete Preus takknemlig.

Anne Grete Preus
Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Anne Grete Preus lanserer i dag sitt åttende album, "Om igjen for første gang", et album som egentlig skulle vært ute i hyllene forrige måned.

Anne Grete Preus, Alta Blues & Soul Festival

Anne Grete Preus på Alta Blues & Soul Festival.

Foto: Inger Elin Utsi / NRK

Utsatt på grunn av sykdom

- Jeg pleier ikke å prate så mye om privatlivet mitt, men jeg hadde ikke så mye valg denne gangen. Jeg ble syk, og derfor måtte jo platen utsettes. Jeg skjønte at media visste om mye av det som skjedde, og da sa jeg det som det var, sier Preus til Østlandssendingen.

"Om igjen for første gang" skulle egentlig lanseres 8. oktober, men Preus ble rammet av sykdom. Heldigvis var plata allerede ferdiginnspilt.

- Måtte snu på turen

- Jeg var ikke helt i form på den tiden, men det er underlig hva man venner seg til. Noen har alltid litt vondt i ryggen eller et vondt kne, jeg hadde veldig mye hodepine som tiltok mer og mer. Jeg ble også redusert på andre måter som man ikke visste hva var, så når det ble klart at jeg var alvorlig syk så måtte vi snu på turen vår, forteller sangeren.

Toppen av kremkaka

Preus forteller at det å ha vært syk har endret på livssynet hennes.

Anne Grete Preus

Artisten fotografert i 1985.

Foto: Næss, Ola / SCANPIX

- Jeg er veldig opptatt av at jeg ikke skal gli tilbake i en slags triviell verden hvor man blir irritert fordi det er kø på taxisentralen, eller fordi det ikke er så fint vær når man skal på den turen eller ditt eller datt. Man må ikke la den tingene som er uvesentlige i livet spille noen rolle. Det er fantastisk å finnes til, og at den tiden en har i livet, den må man ta godt vare på, filosoferer hun.

- Vi har det utrolig bra i denne delen av verden, vi er på toppen av kremkaka. Jeg føler meg veldig heldig, sier Preus.

Klassiker med Åge

Anne Grete Preus forteller at hun synes det har vært lett å lage dette albumet.

- Det har vært en spesiell opplevelse. Vi har hatt en fantastisk innspillingsperiode og en veldig god kjemi med alle musikerne, sier hun.

På den nye plata har Preus også fått med en duett med Åge Aleksandersen.

Anne Grete Preus

Preus fotografert under Spellemannsprisen i 1995.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- "Nattsang" har magisk tilsnitt og er en umiddelbar klassiker, skriver Dagsavisen i plateanmeldelsen.

- Jeg er veldig glad for den innspillingen, det er en sånn litt klassisk sang som er spilt inn nesten uten noe ekstra. Det er bare fiolinene som er lagt på etterpå. Produksjonen kler godt å være litt naken, sier Preus.

Gjentakelser

Tittelen "Om igjen for første gang" handler om at Anne Grete Preus har innsett at hun ikke er så søkende, prøvende og modig som hun kanskje skulle ønske.

- Jeg lever i rytme. Livet består av mye gjentakelser, og jeg er veldig glad i dem. Hvis jeg for eksempel har en stamcafé som jeg har gått på i 15 år, så har jeg kanskje prøvd tre av rettene fordi jeg ikke vil ta sjansen på å svike en av mine favoritter til fordel for noe som kanskje ikke er like godt. Sånn lever jeg på mange måter livet mitt, forteller Preus.