Hopp til innhold

- Vært pedofil siden jeg var ung

Den 56 år gamle læreren fra Nittedal som er tiltalt for overgrep mot seks unge gutter, takket i retten i dag offeret som meldte fra om misbruket.

Overgriper Nittdal
Foto: NRK

- Jeg har vært kjent med det siden barndommen, men ikke brukt det uttrykket, sa tiltalte i retten i dag da han ble spurt om hvor lenge han har vært pedofil.

Tiltalte erkjente straffskyld på alle tiltalepunkter da rettssaken mot ham startet i Nedre Romerike Tingrett i dag.

Han fortalte at han ikke husker alle hendelsene han er tiltalt for, men ba samtidig retten om å stole på det ofrene forteller.

- Jeg er glad for at jeg har det vondt. Kanskje ved at jeg får en straff på noen år nå, kan jeg dø i fred med meg selv, sa han.

Innser at han gjorde noe galt

56-åringen forklarte i retten at han da han forgrep seg på guttene, ikke skjønte at de ikke likte det. Nå skjønner han at det han gjorde var galt.

I løpet av uken skal flere av lærerens ofre vitne. Retten vurderte i formiddag om saken skulle gå for lukkede dører, men rettens formann Reidar Otto Weng kom etter korts tids rådslaging til at dørene skulle holdes åpne.

56-åringen forklarte i dag at han driver med fluebinding, og at han har bordtennisbord og en flysimulator. Han medga at dette kan ha bidratt til at han fikk nær kontakt med noen av barna, men fortalte også at han har hatt flere hjemme hos seg som han ikke har misbrukt.

- Lettet over at rettsaken starter

Forsvareren til den overgrepstiltalte læreren fortalte før rettssaken startet at tiltalte gledet seg til at saken skulle begynne.

- Han føler en lettelse i forhold til at det nå begynner, slik at de fornærmede og han kan få saken ut av verden, sier forsvarer Gunhild Lærum.

Lærum sier også at hennes klient har lagt alle kort på bordet, at han erkjenner sin pedofile legning og at han bør innrømmes strafferabatt.

22. mai i fjor ble læreren fra Nittedal arrestert ved Hagen skole i Hakadal. Onsdag må han møte i retten, tiltalt for overgrep mot seks unge gutter. Det mest alvorlige forholdet gjelder samleie med en gutt under 14 år.

Legger ned påstand om ti år

Statsadvokat Bjørn O. Aspelund tar forbehold om å legge ned påstand om ti års forvaring.

- Det har sammenheng med at det dreier seg om et forholdsvis høyt antall overgrep, og av forholdsvis alvorlig karakter og jeg sikter da til de fornærmedes alder, sier Aspelund.

Innrømmet overgrep mot 15 gutter

Den tiltalte har innrømmet overgrep mot totalt 15 gutter fra 1980-tallet og frem til han ble pågrepet. Overgrepene skal blant annet ha funnet sted i Nittedal, Hadeland, Finnmark og Sør-Trøndelag. Ni av sakene er foreldet.

Flere av ofrene han er tiltalt for å ha forgrepet seg på vil denne uken forklare seg i retten. Læreren får psykologhjelp i fengselet.

- Håper det vil hjelpe guttene

Nå håper han at rettsaken også vil hjelpe guttene, sier lærerens forsvarer.

- Han håper og tror at det vil hjelpe disse guttene å få sagt det de har sagt, og bli hørt og trodd, sier forsvarer Gunhild Lærum.