- Uansvarlig pengebruk

Arbeiderpartiet og SV i Oslo er uansvarlige når de vil bruke opp enda mer penger fra regjeringens krisepakke, mener finansbyråd.

Oslo rådhus
Foto: Gorm Kallestad / Heiko Junge / Scanpix

- Regjeringa har bevilget penger til tiltak og da blir det veldig feil å prøve å hindre det. Spesielt med tanke på de arbeidsledige i Oslo, sier Arbeiderpartiets Trond Jensrud.

Oslo fikk 477 millioner kroner til rehabilitering og vedlikehold i regjeringens krisepakke. Bruken av dem er alle enige om.

- Har ikke skjønt alvoret

I tillegg fikk Oslo en god slump penger til kompensasjon for sviktende skatteinntekter og en tilsvarende slump kommunen kan bruke til hva den vil. Disse pengene vil byrådet, sammen med KrF og Venstre, spare i sin helhet.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland

Foto: NRK

De frykter nemlig at skattesvikten kan bli enda større mer enn det man tror i dag. Arbeiderpartiet og SV vil imidlertid bruke 40 millioner kroner ekstra til enda mer vedlikehold. De kan umulig ha skjønt alvoret, mener finansbyråden.

- En hel verden frykter konsekvensene av finanskrisen, at arbeidsledigheten øker og at skatteinntekten blir lavere. Alle forbereder seg, bortsett fra bystyregruppene til Arbeiderpartiet og SV i Oslo. Jeg synes det er hassardspill med kommunens tjenestetilbud, sier Stian Berger Røsland.

- Skattesvikten som dere forventer har også Arbeiderpartiet og SV tatt høyde for. Hvorfor vil dere spare enda mer?

- Vi mener at det er helt nødvendig at Oslo kommune forsikrer seg om at dersom skattesvikten og økonomien blir verre enn det vi tror i dag, så vil Oslo kommune håndtere det.

Bruker pengene rett

Trond Jensrud

Trond Jensrud

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

- Det er ikke spesielt hassardiøst og bruke penger som vi får til å skape sysselsetting til det det er ment for, sier Trond Jensrud, nestleder i bystyrets finanskomite.

- Vi har tatt høyde for tapte skatteinntekter. Å bruke finanskrisen til å spare penger for kommunen, penger som man får fra regjeringa til å bruke til sysselsetting, synes vi er smålig ovenfor folk som blir arbeidsleidge. Hvis en legger seg på den strategien vil aktiviteten gå ned, det blir mindre skatteinntekter og vi kommer inn i en ondere sirkel enn det vi behøver.

- Hva gjør dere hvis det blir enda større svikt i skatteinntektene?

- Da må man ta høyde for det. jeg er sikker på at hvis inntekten til kommunen blir helt anderledes enn forutsatt vil regjeringen komme tilbake til det, sier Jensrud.

Den klokkertroen på regjeringen deler ikke Stian Berger Røsland.

- Problemet med måten regjeringen kommer med penger på er at de aldri kompenserer Oslo fullt ut.