Hopp til innhold

- Uaktuelt å gå til hijab-psykolog

Arbeiderpartiets Ragnar Kværness mener leger og psykologer bør kvitte seg med det muslimske hodeplagget.

Hijab

En kvinne tar på hijab. Illustrasjonsbilde.

Foto: M. SPENCER GREEN / AP

- Hijab er forbundet med sterke meninger, den har en så symboltung effekt. Mange vil assosiere det med kvinneundertrykkelse og konservative verdier. Og det som er viktig her er hvordan pasienten føler seg, sier Ragnar Kværness (Ap) til iOslo.no.

- Religiøse symboler kan skape konflikt

Kværness var i november en av flere Arbeiderparti-politikere som krevde at partikollega Asghar Ali trakk seg fra både Arbeiderpartiet og Islamsk Råd etter at han under en debatt nektet å avvise dødsstraff mot homofili .

Nå kaster Kværness seg inn i nok en islam-debatt. Kværness er selv psykolog, og han forteller til avisen at det for ham er uaktuelt å gå til en psykolog som bruker hijab.

- Som psykolog må man tenke på hva slags normsender man er. Noen har traumer og vansker som er direkte knyttet til religiøse symboler, sier han og legger til at det samme gjelder for store kors og andre liknende ting, sier han.

- Skeptisk til leger i hijab

Kværness mener også leger bør holde seg unna det omstridte hodeplagget.

- Leger er avhengige av at pasienten er åpen og ikke kommer i forsvarsposisjon. Jeg er dypt skeptisk til en lege som går med hijab, sier Kværness.

- Sekulær ekstremisme

Usman Rana

Usman Rana, leder for Muslimsk Studentsamfunn.

Foto: NRK

Legestudent Usman Rana, som i tillegg er leder for Muslimsk Studentsamfunn på Blindern, synes Kværness' utspill minner om sekulær ekstremisme.

- Jeg tror ikke hijab-bruk har noen innvirking på pasientene, sier han til iOslo.no.

Legestudenten mener psykologer som bruker hijab bør velge selv om de ønsker å bruke hodeplagget.

- Knefall for fordommene

- Det ville vært et knefall for fordommene i samfunnet å forby hijab. Men det er klart at man skal møte pasientene på deres premisser, sier Rana.

Rana er heller ikke enig i at hijab er et direkte religiøst symbol.

- Jeg synes ikke kors og hijab representerer misjonerende ytringer. Hijab er jo ikke et symbol, det er et personlig religiøst påbud, sier han.

Les mer: 
- Hijabforbud er udemokratisk

Er de annenrangs borgere?

Stolt med hijab