- Trakk i trådene

Carl I. Hagen var sentral da Fremskrittspartiet i Oslo brøt med borgelig side. Nå er det fullt kaos i Oslo-politikken. 

Carl I. Hagen
Foto: Johansen, Geir Otto / SCANPIX

Det ble torsdag kveld brudd mellom de borgerlige partiene i Oslo bystyre. Både Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet sa i går kveld nei til samarbeidsavtalen som ble fremforhandlet denne uka.

For høye krav

Bruddet kom etter at stortingsgruppa til Fremskrittspartiet sa klart ifra at kravene fra Venstre var for mange og for høye.

Til tross for at det ble brudd i forhandlingene i går, snakker de fortsatt sammen.

Formann i Oslo Frp Peter N. Myhre mener Venstre tok for mye plass.

- Det var to hovedårsaker til dette bruddet. Det ene er vanvittige krav om heltidsverv fra Venstre. Det andre er at de ikke ønsket å diskutere politiske konsesjoner for å få disse vervene, sier Myhre.

- Kan ikke la oss overkjøre

I rikspolitikken har det lenge vært en maktkamp mellom Venstre og Frp. Og Carl I. Hagen innrømmer at han var med på å trekke i trådene da forhandlingene brøt sammen i Oslo .

- Jeg har sagt hva jeg mener internt i partiet. Jeg støtter fullt ut at vi ikke kan la oss overkjøre av Venstre. Vi skal ha respekt for velgerne, sier Hagen.

Og Myhre mener Carl I. Hagens syn på saken er viktig.

- Carl I. Hagen er en viktig representant for Frp. De tre Oslo-representantene på Stortinget er med på våre møter og er sentrale for oss.

Erling Lae

Erling Lae

Foto: Østlandssendingen / NRK

Skuffet Lae

Erling Lae er skuffet over at Frp valgte å trekke seg fra avtalen nå i sluttspurten. Men han vil ikke spekulere i om konfliktene på Stortinget ødelegger for samarbeidet mellom de borgerlige partiene i Oslo.

- Jeg vil ikke trekke Stortinget inn i dette . Det som skjer her skjer her. Uten at denne avtalen blir fremforhandlet blir det mer komplisert å sitte i byråd. Da må vi diskutere sak for sak, sier Lae.

Høyre og Fremskrittspartiet har de siste fire årene utgjort byrådet i Oslo, med støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti. I snart fem uker har de fire partiene forhandlet om et videre samarbeid i Oslo. Om bare seks dager skal bystyre konstituere seg.