Hopp til innhold

- Toskas venn leverte Munch-bildene

Munch-ranstiltalte Bjørn Hoen fortalte i retten i dag at en venn av David Toska leverte Skrik og Madonna tilbake til politiet. Han sier han har lest den hemmelige avtalen med politiet.

Munch-ranet
Foto: Arkivfoto / Scanpix


I oktober 2006 kunne stolte representanter fra Oslo-politiet bekrefte at maleriene Skrik og Madonna igjen var tilbake i politiet forvaring etter over to år i kriminelle hender.

Helt siden annonseringen på politihuset denne dagen har måten maleriene kom tilbake på vært en strengt bevart hemmelighet.

Men i Borgarting lagmannsrett i dag gikk Bjørn Hoen i vitneboksen og avslørte hvem politiet fikk bildene tilbake fra. Hoen har selv fått informasjon om den hemmelige avtalen etter at den ble sendt hans advokat ved en feiltagelse.

- Jeg kan egenlig ikke kommentere for mye om hans forklaring når det går på dokumenter Jeg er foreløpig avskåret fra å kommentere dette. Han kom med opplysninger som er nye i alle fall for forsvarersiden, sier Hoens forsvarer Morten Furuholmen.

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2009_6_10_18_57_4_849.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Strafferabatt og milliondusør

Morten Furuholmen

Morten Furuholmen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I retten i dag forklarte han at Munch-bildene kom tilbake etter at det ble inngått en avtale mellom politiet og en 31 år gammel mann med kallenavnet «Onkel Skrue».

Denne mannen var sentral i den såkalte Wonderboy-saken som gjaldt innførsel av store mengder hasj og som hadde tilknytning til personene bak Nokas-ranet. For å skaffe politiet bildene tilbake fikk 31 åringen en kraftig strafferabatt, løfte om dusøren på 4 millioner, og full anonymitet. Furuholmen mener at det er svært viktig for Bjørn Hoen at denne avtalen ser dagens lys.

- Det er viktig fordi han har blitt tildelt et ansvar som organisator. Opplysningene han kommer med i dag går i en helt annen retning. Skal han bli møtt med anklagen uten mulighet for å føre motbevis får han et begrenset forsvar og en urettferdig rettergang, sier han.

Statsadvokaten har så langt ikke sagt et ord om tilbakeføringen av maleriene. Og vil si lite om dagens hendelser.

LES ALT OM MUNCH-RANET!

Ble kjent inhabil

Da saken startet i retten tirsdag ble en dommer kjent inhabil med bakgrunn i de hemmelige dokumentene.

- Det dreier seg om kjennskap til dokumenter som beskriver hvordan maleriene Skrik og Madonna ble levert tilbake, som er problemet. Disse dokumentene er klausulerte og jeg kan ikke si noe om hva som står i dem, sa statsadvokat Geir Evanger etter at beslutningen var tatt.

Mens Munch-ranet er blitt forklart som en handling for å forstyrre politiets etterforskning av NOKAS-ranet i Stavanger 5. april 2004, er Wonderboy-saken forklart som en investering av deler av utbyttet fra millionranet.

LES: Høyesterett skjerper Wonderboy-dom

I alle tre sakene er det store mengder felles etterforskningsmateriale og avlyttede telefonsamtaler.

LES OGSÅ: Munch-tiltalt kan bli rettshistorisk

Unntatt offentlighet

I alle sakene har påtalemyndigheten også kjempet for å holde sensitive opplysninger fra etterforskningen unntatt offentlighet av hensyn til sikkerheten for politimenn som har etterforsket saken.

Mest hemmelighetskremmeri er knyttet til dokumentene som forteller hvem som sørget for at de stjålne Munch-maleriene kom til rette.

Mange har tidligere hevdet at NOKAS-dømte David Toska hadde en finger med i spillet og at personer i kretsen rundt ham skal ha blitt lovet dusør.

LES OGSÅ: - Gjemte Skrik i stuebordet