SE OGSÅ: |
ALT OM: |
Nå frykter seksjonssjef i Mattilsynet, Liv Døsen, økt smittefare.
- Det er helt opplagt at jo mer kjøttprodukter vi får inn fra områder der smittepresset er større, jo større smittefare blir det, sier Døsen.
Litt krydder og vann
Det er særlig Salmonellasmitte Liv Døsen frykter.
For det er stor forskjell på kravene som stilles til rent kjøtt og til som kalles produserte kjøttprodukter.
For å komme i kategorien produserte kjøttprodukter kreves det bare at det tilsettes vann og litt krydder for eksempel i kjøttdeigen.
Lavere kvalitetskrav
Når kjøttet er bearbeidet gjelder ikke lenger de samme kravene til merking og testing.
Har produsenten fra Norge for eksempel sendt over litt salt til produksjonen, får de også lavere tollsatser slik at de kan selge varene rimeligere.
Kvalitetskravene blir også færre og de helsemessige garantiene forsvinner, mener Døsen.
- Når det kommer inn rent kjøtt, er det krav om at produktene ikke inneholder salmonella. Når det gjelder blandingsprodukter, er ikke kravene like strenge, sier Døsen.