- Tofte døde aldri

Da Södra Cell stengte driften på Tofte, gikk verden videre som før.

Bokhandler Wenche Åsen på Tofte

- Tofte har alltid vært et levende lokalsamfunn sier bokhandler Wenche Åsen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det har aldri vært noen stillstand på Tofte. Lokalsamfunnet har levd videre som før, også etter at de stengte på fabrikken. Det sier bokhandler Wenche Åsen.

Flagging ved Tofte

Flaggene gikk til topps på Tofte torsdag.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det har nettopp vært allmøte og pressekonferanse i lokalene til Södra Cell på Tofte. En topptung forsamling har snakket om intensjonavtalen mellom Statkraft og Södra Cell. Det kan bli nytt liv i den gamle fabrikken. På fabrikkområdet vaier flere norske flagg i vinden. Der er det akkurat nå en stemning som om det var 17. mai og julaften på en gang.

Skal lage biodrivstoff

Produksjon av biodrivstoff kan en gang, om ikke så lenge, gi nye arbeidsplasser ved den gamle hjørnsteinsbedriften. Ordfører Monica Vee Bratlie har smilt hele dagen, og invitert til bløtkake på rådhuset. Senterpartiets Per Olaf Lundteigen har skint som ei sol og utbrutt "Tusen takk! midt i et intervju, og skogeierne i Buskerud har også hatt dårligere dager enn denne.

LES OGSÅ:

Alle jubler for Tofte

Saken fortsetter under bildet.

En stor dag for ordfører Monica Vee Bratlie

Ordfører Monica Vee Bratlie er optimistisk.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Liv og røre hele tida

Og visst er folk vi treffer på Tofte glade, Wenche også. Men hun er irritert på journalistene som kom til Tofte da nedleggelsen skjedde, og som skrev om hvordan hele lokalsamfunnet kom til å visne som følge av industridøden. Hos Wenche har det vært liv og røre hele tida, også i dag. Det plinger i dørklokka, og inn kommer Laila Sundin Østenstad.

– Jeg har såvidt hørt det, og vi har sittet på kafeen og diskutert det akkurat nå. Jeg synes det høres veldig spennende ut, men vi får se da. Når staten er inne i bildet, så blir det kanskje bedre transport ut her også.

Laila Sundin Østenstad

Laila Sundin Østenstad synes de nye planene på Tofte er spennende.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Du ser ikke lyst på å skulle få tømmertrafikken tilbake på veiene her?

– Nei. Tenk på skoleungene og de veiene vi har her ute. Den trafikken savner jeg ikke, altså. Jeg syntes det var utrygt, og de kjørte som svin gjennom sentrum her. Det har det vært deilig å slippe. Jeg håper at staten lager et opplegg sånn at tømmeret enten kommer sjøveien, eller at vi får jernbane ut her. Det måtte jo vært ideelt, sier Laila.

LES OGSÅ:

Södra Cell-ansatte er forbanna

– Nå kan vi gjøre opp den urett som ble gjort

Vil ikke ha tømmerhavn

Industrien er nedlagt, nå forsvinner toget

Roar Overholt sitter i portvakta på Tofte nå. Han har jobbet ved fabrikken i 24 år, mesteparten av tida ved sodakjelen, og synes det er bra at det kan bli ny virksomhet der. Selv kan han gå av med avtalefestet pensjon når han blir 62 år i juli neste år.

Han synes det han har hørt, virker lovende.

– Det er veldig positivt for lokalsamfunnet og dem som bor i nærheten her.

– Du har tro på dette?

– Ja, det er seriøse aktører, så en må nesten tro på det, sier Overholt.

Roar Overholt, portvakt på Tofte

Roar Overholt har 24 år bak seg i fabrikken på Tofte.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK