- Tiltalen var feil

Ambulansesjåfør Erik Schjenken ble i dag frifunnet i retten. - Det forbauser meg ikke i det hele tatt, jeg sitter med et inntrykk av at tiltalen er feil, forteller Ali Farah.

Ali Farah i Oslo tingrett
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Schjenken ble i dag frifunnet i Oslo tingrett for utilbørlig oppførsel, og slipper dermed å betale boten på 6.000 kroner.

Saken havnet i retten da sjåføren gjorde det klart at han mente grunnlaget for forelegget var feilaktig og nektet å vedta boten.

Farah ikke forbauset

- Det forbauser meg ikke i det hele tatt, jeg sitter med et inntrykk av at tiltalen er feil, forteller Ali Farah.

Farah selv mener sjåførene burde ha vært tiltalt for å ha forlatt en hardt skadet person i Sofienbergparken, ikke tiltalt etter en vurdering over hvem som sa hva.

- Merkelig for kollegaen

Ali Farah og Helge Hjorth

Ali Farahs advokat Helge Hjorth mener resultatet av rettsaken er greit i forhold til hva Schjenken ble tiltalt for.

Foto: Håkon Løtveit / NRK

- Dette må fortone seg veldig merkelig for hans kollega. Resultatet er greit i forhold til den rare beslutningen som ble tatt om å tiltale disse to etter denne bestemmelsen, sier Ali Farahs advokat Helge Hjorth.

Ifølge Hjorth ble denne bestemmelsen foreslått tatt ut av straffeloven.

- Det er aktor som bestemmer om det skal påankes videre, men det han ikke har fått svar for i rettsapparatet er om han har forlatt en hjelpesløs person uten å ha tatt han med seg til legevakten. Dette er det satt egne straffebestemmelser for, som helsetilsynsmyndighetene dessverre ikke ville tiltale ham etter, sier Hjorth.

Forlatt i parken

Ambulansesjåføren ble ilagt boten av Spesialenheten for politisaker for å ha gjort seg skyldig i uriktig opptreden under utøvelse av offentlig tjeneste.

Hendelsen fant sted i Sofienbergparken i august i fjor. Schjenken kom sammen med en annen ambulansesjåfør til parken etter at Ali Farah hadde blitt slått ned.

Ambulansepersonalet nektet imidlertid å ta ham med til sykehuset, og Farah ble til slutt fraktet til legevakta i drosje etter at også polititjenestemenn på stedet lot ham være igjen.

- Markant avvik

I en rapport lagt fram av Fylkeslegen i Oslo etter hendelsen, kom det fram at de to ambulansesjåførene ikke fulgte plikten til øyeblikkelig hjelp, og kom med klart diskriminerende uttalelser da de etterlot Ali Farah i Sofienbergsparken.

Fylkeslege Petter Schou ba deretter om at Helsetilsynet vurderte reaksjoner, som advarsel og tap av autorisasjon ettersom hendelsen var et «markant avvik fra faglig standard».

Les saken:

Brøt plikt til å hjelpe

Hendelsen ble gransket både av Ullevål universitetssykehus og av Statens helsetilsyn. Tilsynet ga personellet en advarsel, men trakk ikke tilbake ambulansefolkenes autorisasjon og fant ikke at de hadde opptrådt rasistisk.

- Latterlig bot

Tidligere i år ble sjåførene imidlertid ilagt bøter på 6.000 kroner, og i vedtaket kommer det fram at Spesialenheten mener det ikke er bevist at behandlingen Ali Farah fikk var rasistisk motivert.

Farah på sin side syntes bøten var latterlig.

- Jeg synes det er skremmende at du får strengere straff for å selge hasj på gata i Oslo enn for å forlate et menneske i nød. Jeg er skuffet og oppgitt over at systemet fungerer på denne måten, sa han til NTB i mai i år.

Schjenken har innrømmet at han gjorde en feil da han lot den hardt skadde Farah være igjen i parken, men sjåføren har hele tiden nektet for at det lå rasistiske motiv bak avgjørelsen, og nektet å betale boten på 6.000 kroner.

Schjenken måtte dermed møte i retten i november .

I Oslo tingrett i dag ble han imidlertid frifunnet for utilbørlig oppførsel.

- Har skværet opp

- Vi er selvfølgelig fornøyd med at han ble frikjent, sier Schjenkens forsvarer, Bjørn Rudjord.

Heller ikke han var spesielt overrasket over dommen.

- Jeg tror Ali Farah og min klient har skværet opp iløpet av denne prosessen, forteller han.

LES: Alt om Ali Farah-saken

Video nsps_upload_2008_12_4_19_24_43_2759.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Schjenken frifunnet i retten