- Tilfeldig at 14 biler kjørte sammen

En rekke ombygde smuglerbiler ble stoppet i Rygge søndag morgen. – Jeg hadde ikke noe med de andre å gjøre, sier den ene siktede.

14 biler stoppet

Mange av bilene var ombygd for å kunne romme mest mulig.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Fem menn ble i dag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud etter helgens storbeslag.

Alle fem erklærte straffskyld for egen del, men sier at de ikke hadde noe med hverandre å gjøre.

Tidligere i dag skrev NRK.no at politiet vil fengsle fem polske menn i forbindelse med det rekordstore smuglerbeslaget som ble gjort for noen dager siden.

Jan Loennechen Wang, advokat

Jan Loennechen Wang, advokat.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Politiet stoppet 14 biler på E6 i Rygge søndag morgen. Bilene var fullastet med alkohol og sigaretter. Flere av dem var bygget om til å tåle tung last.

Politiet ber om fire uker i varetekt med brev- og besøksforbud for de fem mennene. Så langt har en av dem blitt fremstilt for varetekt. Mannen benekter at han er en del av et større smuglernettverk.

– Han sier at han ikke har hatt noe med de andre å gjøre. At han har kjørt for seg selv og vært sin egen herre i denne transporten, sier mannens advokat Jan Loennechen Wang.

– Vi mener de gjorde det sammen

Under rettsmøtet erkjente mannen at han har innført et parti med sigaretter og alkohol. Han forteller imidlertid at det er en tilfeldighet at de kjørte så mange biler sammen, og at de ikke hadde noe med hverandre å gjøre.

Aktor Anette Sogn

Anette Sogn, aktor.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Anette Sogn er aktor i saken, og forteller at de fem er siktet for grov tollovertredelse.

– Vi mener at de sammen med flere andre, og i flere biler, har innført en større mengde alkohol og sigaretter til Norge, forteller hun.

– Påtalemyndigheten mener det er skjellig grunn til å tro at de har hatt befatning med dette i fellesskap. Det vil forsøke å avdekke i kommende fengslingsperiode, fortsetter Sogn.

Politiet har også pågrepet to smuglere til. Det blir vurdert om disse skal fremstilles for varetektsfengsling i ettermiddag eller i morgen tidlig. De to ble tatt på Svinesund i løpet av søndagen.

(Teksten fortsetter under bildet)

14 biler stoppet

Her er noe av det politiet og tollvesenet har beslaglagt etter aksjonen.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Politiet mistenker organisert kriminalitet

Politiet har tidligere sagt at de har satt i gang en omfattende etterforskning av saken. De vil undersøke om den kan knyttes opp mot andre smuglersaker.

Tommy Brøske

Tommy Brøske. politiinspektør ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Spesifikt vil vi undersøke om dette beslaget kan knyttes opp mot det organiserte polske nettverket som ble avslørt tidligere i høst, og som ble domfelt i Halden tingrett tidligere i måneden, sier politiinspektør Tommy Brøske ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet.

Brøske er klar på at politiet tror det dreier seg om organisert kriminalitet, og viser til en dom fra Halden tingrett tidligere i april.

Der ble ti polske menn dømt til fengsel for organisert kriminalitet, for smugling som tilsvarte avgiftsunndragelse i millionklassen.