Hopp til innhold

- Tenk deg om før du mater fuglene!

Overivrige fugleelskere kan skape rotteproblemer og smittefare, mener Friluftsetaten.

Svaner ved Østensjøvannet

Matproblemene er spesielt store ved blant annet Østensjøvannet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Å mate fugler kan være en flott naturopplevelse, men det er ikke alltid bra for naturen. Overivrige fugleelskere skaper nemlig forurensing og rotteproblemer i Oslo. Det mener Friluftsetaten, som nå advarer mot uvettig mating.

Kjell Isaksen

Kjell Isaksen forteller at overdreven mating av fuglene kan bli et forsøplingsproblem i Oslo.

Foto: Håkon Løtveit / NRK

- Søppelsekker med brød

På elvebredden ovenfor Vaterlandsparken på Grønland slåss måker og duer om brød som ligger slengt utover. Men brødbitene er både for store og for mange til at fuglene klarer å spise alt. Dermed kan rottene i området vente seg et festmåltid.

- Vi har sett eksempler på at folk har med hele søppelsekker med bæreposer med brød, ofte også hele brød eller store stykker som fuglene ikke greier å spise. Da blir det liggende igjen som et forsøplingsproblem, forteller naturforvalter Kjell Isaksen i friluftsetaten.

- Mye ekskrementer fører til smittefare

Overivrige fugleelskere har blitt et miljøproblem i Oslo.

- Det skaper problemer både for menneskene som ferdes i området, for naboene, det kan føre til støy, det kan tiltrekke seg rotter, og man kan få dårlig vannkvalitet, ramser Isaksen opp.

Den uvettige matingen kan også føre til økt salmonellasmitte.

- Når det er mye fugler på ett sted, blir det også mye ekskrementer, og det kan føre til større smittefare både fuglene imellom og også potensielt over til mennesker, sier Isaksen.

- Ikke legg maten i vannet

Matproblemene er spesielt store ved Vaterlandsparken og i sørøstenden av Østensjøvannet. Her ber Friluftsetaten folk om å slutte helt med å mate fuglene. I resten av byen oppfordres fugleelskerne til måtehold:

- Ta med en begrenset mengde, skjær det opp i små biter, legg maten på land og ikke i vannet, og mat gjerne på andre steder enn der alle andre mater.

Innførte forbud mot mating

De lokale myndighetene i Venezia innførte nylig forbud mot å mate duene på Marcusplassen.

I mange år har det vrimlet av duer på den berømte plassen, og tusener av besøkende har moret seg med å mate fuglene. Men tidligere i sommer ble det altså forbudt, hovedsakelig for å begrense rotte- og forurensnings-problemene i kanalbyen.

Marcusplassen mot kirken

Her, på Marcusplassen i Venezia, ble det i sommer innført forbud mot å mate fuglene.

Foto: Nina Skurtveit / NRK