Hopp til innhold

- Sykehusløfte gjelder ikke Oslo

Ifølge Sp gjelder ikke regjeringens løfte om at ingen lokalsykehus skal legges ned i Oslo. Jan Bøhler er uenig.

Aker sykehus
Foto: NRK

Regjeringens løfte om at ingen lokalsykehus skal legges ned de neste fire årene gjelder ikke for Oslo, ifølge Senterpartiet.

Et av halmstråene som forkjemperne for å bevare Aker sykehus i Oslo har klamret seg til, er nettopp formuleringen i Soria Moria-erklæringen for to måneder siden, der det heter at ingen lokalsykehus skal legges ned.

– Sp var arkitekt

Det var nettopp Sp som var arkitekten bak formuleringen og leder Liv Signe Navarsete mente dette var en stor seier for partiet.

Nå opplyser Senterpartiet at løftet ikke gjelder for Oslo, skriver Dagsavisen.

Regjeringen lovte i den nye Soria Moria-erklæringen at ingen lokalsykehus skal legges ned de neste fire årene. Men Senterpartiet vil ikke blande seg i debatten om Aker-nedleggelse.

– Jeg har stor forståelse for at lokalbefolkningen kjemper for sitt sykehus, akkurat som de gjør i andre deler av landet. Men i denne saken er det helseministeren som har siste ordet. Hvis helseministeren ønsker råd fra meg, så skal jeg gi råd, sier Navarsete.

Hun ønsker ikke å kommentere nedleggelsesplanene for Aker, men hennes politiske rådgiver viser til Sps helsepolitiker Kjersti Toppe.

– Ingen grunn til optimisme

Budskapet fra Senterpartiets helsepolitiker gir liten grunn til optimisme for Aker-aktivistene.

– Når vi snakker om lokalsykehus er vi mest opptatt av de områdene hvor innbyggerne må kjøre tre-fire timer for å få et tilsvarende tilbud hvis sykehuset legges ned.

– Vi ser nok litt mer lett på det når det er snakk om mye kortere reiseavstand som
i hovedstadsområdet, sier Toppe.

Hun erkjenner at ordlyden i regjeringserklæringen er veldig overfladisk.
Vi møter oss litt selv i døra fordi den ikke er utdypet mer, sier Toppe.

Frps nestleder Per Arne Olsen er overrasket over holdningen.

– Innbyggerne i Oslo oppfatter Aker som sitt lokalsykehus like mye som det innbyggerne i Førde gjør, sier han.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler har tidligere garantert at Aker ikke blir lagt ned som lokal-sykehus og henvist til nettopp Soria Moria-eriklæringen. Han står på sitt.

– Vi er for en fornuftig omstilling av Aker og vi skal lage bedre helsetilbud for befolkningen i Oslo Øst ikke dårligere. Hvis Kjersti Toppe kan lese så står det en helt klar setning om at ingen lokalsykehus skal legges ned.

– Ført bak lyset

Helsebyråd Sylvi Listhaug mener at politikerne neglisjerer Oslos behov, og reagerer sterkt på utviklingen av saken.

– Når Jan Bøhler tidligere har sagt at Aker ikke skal legges ned, og Senterpartiet nå er ute å avklarer at Aker kan legges ned, har hele befolkningen i Oslo er blitt ført bak lyset av den rødgrønneregjeringen.

– Jeg kommer til å stå på til siste slutt for å redde Aker sykehus. Det går ikke an å forkjellsbehandle Oslo på den måten i forhold til resten av landet, sier Listhaug.

LES: