- Stopp monsteranlegget

Støy hele døgnet, trafikk og sjenerende lys er blant ankepunktene naboene til Bogstad gård har mot den planlagte kunstisbanen i området. Trist mener initiativtaker til banen.

Skøyter
Foto: Morten Holm / Scanpix

Røa idrettslag har fått støtte fra politikerne til å gjøre om golfbanen til kunstisbane vinterstid.

Nå håper aksjonsleder Paal Espen Hambre at Plan- og bygningsetaten vil stoppe utbyggingen innenfor markagrensen.

- Nasjonalt kulturminne

- Bogstad golf er en del av Bogstad gård som er et nasjonalt kulturminne. Det står i de politiske forskriftene at banen og området ikke skal utbygges på noen annen måte. Det er forkastelig å legge et slikt monsteranlegg så nært boligfelt som det gjøres her, sier Hambre.

Kunstisbanen vil bli større enn Valle Hovin.

Anlegget på 16.000 kvadratmeter vil ødelegge nærområdet, mener naboene.

- Vi kommer til å bli plaget av støy mesteparten av døgnet, inkludert preparering av banen på natten, og et gulaktig lys over hele området fra de 23 meter høye mastene. Og ikke minst vil både trafikk og parkering belaste området, sier Hambre.

10 millioner fra kommunen

Det er bandyfolket i Røa idrettslag som ønsker å bygge kunstisbanen.

Bystyret støtter utbyggingen og Finanskomiteen har gitt 10 millioner kroner til prosjektet.

Initiativtager Bo Callander mener naboene verken bør frykte sjenerende lys eller biler.

- Vi stiller opp med 550 plasser som folk skal kunne bruke, og det har vel aldri vært bruk for så mange plasser ved noe kunstisanlegg i Norge noen gang, sier Callander.

Får motstanderne stoppet utbyggingen, vil barna lide mener initiativtageren.

- Trist for barna

- 500 barneskoleelever går på skolen 50 meter unna og vil få glede av banen, og seks andre skoler i området vil også få glede av anlegget. Derfor synes jeg det er trist, sier Callander.

Hambre mener de har gitt barna falske forhåpninger.

- Her forsøker Callander å spille på følelser ved å skyve barn og unge foran seg i kampen om banen, og det har jeg i grunnen stor forståelse for. Det er jo faktisk disse han og bydelsleder Elin Horn Galtung har gitt falske forhåpninger ved å sette i gang et slikt prosjekt før menneskene i området rundt hadde fåttt sagt hva de mente, sier Hambre.

Han mener anlegget kan legges et annet sted.

- Vi i Naboaksjonen mot kunstisbane har fått minst like stor støtte fra barnefamlier som fra andre. Det er for øvrig ikke snakk om enten fred og ro i nærområdet eller idrettsanlegg til barn, det går helt fint å finne en lokalisering og ikke minst et passende anlegg andre steder på Oslo Vest, som allerede er i bruk til idrettsformål, sier Hambre.

- Tror ikke markaloven vil stoppe oss

Nå ligger saken på Plan- og bygningsetaten sitt bord.

De vurderer om området må reguleres om.

Men initiativtageren tror ikke at markaloven vil sette en stopper for kunstisbanen.

- Det er innenfor markagrensen, men man skal gi mulighet for idrettsaktivitet innenfor markagrensen. Friluftsetaten har gitt oss tillatelse til å bruke området til kunstisbane på vinterstid, sier Callander.

Paal Espen Hambre mener Callander tar feil når han sier Friluftsetaten støtter kunstisbanen.

Les:

Friluftsetaten om kunstisbanen